Low carb recepty jsou pro mě novinkou. Kamarádka začala žít low carb a proto když jsme k ní měli jet na návštěvu, přemýšlela jsem nad tím, co jí mám přivézt. Nerada jezdím s prázdnou, takže jsem se se rychle začala vzdělávat o low carb stravování.

Nakonec jsem pekla ostružinové košíčky s čokoládou. Borůvky jsem tam přidala, protože se mi tam hodily. Teď si nejsem jistá, jestli jsou povolené nebo ne, ale je jich tam jen pár, tak to snad nevadí. Příště zkusím ostružiny, ty musí být taky vynikající!

Korpus je z kokosové mouky, čokolády, vajíček a másla. Náplň pak z 85% hořké čokolády a smetany ke šlehání. Recept je tedy bez cukru a bez lepku. Výsledek mě neskutečně překvapil. Jsou strašně dobré, jako když jíte hořkou čokoládu, kterou miluju, akorát je jí celý velký košíček a ne jen malá kostička😊. Tyhle košíčky rozhodně musím upéct jako vánoční cukroví. Jen je udělám do menších formiček, aby byly tak akorát do pusy😊.

Košíčky jsou: low carb, bez cukru, bez lepku

 

Korpus:

  • 90g kokosové mouky
  • 55g změklého másla
  • 40g čokolády Lindt 85%
  • 2 vajíčka vel M (100 gramů)

 

Náplň:

  • 250ml smetany ke šlehání (klasická 33%)
  • 135g čokolády Lindt 85%

Volitelné

  • 2 lžičky erythritolu nebo čekankového sirupu 
  • Borůvky nebo ostružiny 

Na ozdobu: Pekanové ořechy, goji, strouhaný kokos smíchaný s modrou spirulinou…

Dále jsem na ozdobu použila hořkou čokoládu (50% z Billy), kterou jsem dostala, protože ta více procentní mi už došla:-)

Pomůcky: silikonové košíčky. Postačí i forma na muffiny (nejlépe silikonová). Já jsem použila formy hranaté i košíčky ve tvaru srdce

 

 

Kokosová mouka

Mouku používám z www.zdravizesrilanky.cz a jsem s ní moc spokojená.

 

 

Postup:

Na korpus dejte do vodní lázně rozpustit 40 gramů čokolády. Do čokolády se nesmí dostat voda, aby se nesrazila. Proto teplotu nastavte tak, aby voda nebublala. Občas můžete čokoládu promíchat a tím urychlit její rozpouštění.

Nyní již můžete misku čokoládou sundat ze sporáku. Přidejte do ní 55 gramů změklého másla a míchejte, dokud se máslo zcela nerozpustí. Nakonec přidejte kokosovou mouku. Promíchejte a poté těsto rozdělte rozdělte na 12 dílů. Z každého dílu uválejte kuličku, bude se vám s ní lépe pracovat.

Připravte si silikonové košíčky a těsto do nich namačkejte. Nemělo by popraskat, jinak se při pečení rozbije. Těsto namačkejte i na boky, asi 2cm vysoko. Náplň by měla být jen uvnitř košíčků.

Poznámka: Kdyby při plnění těsto neustále praskalo, přidejte pár kapek vody. Je možné, každá mouka je trochu jiná.

Pro jistotu jsem do dna košíčků udělala pár dírek, aby se těsto při pečení nevyboulilo. U těch, co jsem to neudělala se nic nestalo, tak to asi není nutné.

Košíčky rozložte na nízký plech a dejte péct do středu trouby. Pečte v předehřáté trouba na 200 stupňů 10 minut. Košíčky při pečení prakticky nezmění barvu, jen se zpevní.

Vyndejte a nechte vychladnout. Zatím košíčky nechte v obalu, nevyndávejte je. Ještě je budete plnit a proto je lepší, aby zůstaly v obalu.

 

Plnění:

Na náplň pokrájejte hořkou čokoládu a dejte rozpustit do misky. Smetanu ke šlehání přiveďte k varu a nalijte do misky. Nechte minutu odstát a poté promíchejte. Míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Ochutnejte a pokud chcete, můžete přidat trošku čekankového sirupu nebo erythritolu (dala jsem 2 lžičky čekankového sirupu a druhou várku jsem nesladila vůbec).

Do každého košíčku dejte 3 borůvky nebo pár ostružin. Skvělé by byli jistě i ostružiny nebo maliny. Ovoce lze vynechat, pokud ho tam nechcete.

Košíčky dejte na tác a rozdělte do nich náplň. Poté košíčky přeneste do lednice a nechte minimálně hodinu ztuhnout.

Košíčky vyndejte z obalu a podle chuti ozdobte. Já jsem košíčky zdobila plody goji, pekanovými ořechy a strouhaným kokosem smíchaným se špetkou modré spiruliny. Skvěle by bylo i lyofilizované ovoce, třeba maliny.

Do každého košíčku jsem také ještě zapíchla kousek čokolády, protože čokolády není nikdy dost:-D.

 

 

Modrý kokos

 

1/4 hrnku strouhaného kokosu a 1/2 lžičky modré spiruliny dejte do misky. Míchejte, dokud se kokos neobarví. Pro tmavší barvu přidejte více spiruliny.

 

 

 

Poznámky k receptu:

  • Různé čokolády mohou změnit výsledek. U těsta snad méně procentní čokoláda vadit nebude, ale nevím, jestli by při použití např. 30% čokolády nebyla náplň tekutější.
  • Papírové košíčky jsou hodně měkké, pokud je budete používat, dala bych jich víc do sebe, naplnila těstem a pak ty přebytečné sundala. To by mohlo usnadnit práci s těstem. Kdyby v nich těsto popraskalo, raději použijte něco jiného.
  • Další, co by šlo určitě použít je silikonová forma na muffiny nebo kovová. Porozhlédněte se, jaké formy máte doma a určitě něco najdete:-).
  • Na ozdobu košíčků můžete použít i lyofylizované ovoce, například maliny, různé oříšky, semínka…
  • Pokud někam košíčky vezete, nechte je klidně v košíčkách. Pak je dejte vedle sebe na plech nebo na tác a převažte potravinovou folií. Košíčky musí být vychladlé, aby se fólie nezapařila a sražená voda pak nekapala na košíčky.

 

Skladování: Košíčky skladujte v lednici. Vezla jsem je na návštěvu a vydrželi 5 hodin bez problému a roztečení. Nějakou tu hodinku tedy vydrží i v teple.

 

 

Ještě pár fotek jako inspirace:-)