Pyré ze sladkých brambor – batát se dá použít do těsta na brownies a mnoha dalších sladkých i slaných receptů. Jeho příprava je velice jednoduchá, a dokonce si ho můžete zamrazit i do zásoby, abyste ho pokaždé nemuseli dělat znovu.

Já toto pyré asi nejčastěji používám do batátových brownies. Dělám hned 3 druhy – veganské, s medem anebo s ovesnou moukou. Stále mě mimochodem nepřestává překvapovat, kolik druhů brownies je. To máte řepové, batátové, klasické z čokolády, a dokonce i kadeřávkové! Určitě jsem ještě na nějaké zapomněla. Mimochodem na ty kadeřávkové se teprve chystám. Nezní to zrovna moc dobře, ale to nezněli ani řepové a je to mňamka. Kadeřávek mi na zahradě letos ani loni nevyrostl a na trh vždycky zapomenu. Koná se totiž každou sobotu a já se na něj vždycky vydám v neděli. Neptejte se mě proč, já to také nevím:-D.

Vyzkoušejte batátové brownies a uvidíte, že si také nějaký ten sáček pyré vyrobíte. Když ho budete mít připravené, připravíte těsto na brownies během chvilky.

 

Budete potřebovat:

  • Batáty
  • Hrnec nebo plech vyložený pečícím papírem
  • Štouchadlo na brambory nebo tyčový mixér

 

Na sporáku

První možnost je batáty oloupat a nakrájet na kostky. Batáty vařte 15-20 minut doměkka. Poté je sceďte, nechte okapat a přesypte je do mísy. Pomocí šťouchadla na brambory nebo tyčového mixéru udělejte z brambor pyré. Pokud to nejde, asi chtěli vařit o něco déle, ale mělo by pomoci přidat trošku vody. Pyré by mělo být hladké bez hrudek.

Batáty můžete uvařit i ve slupce, jako když děláte bramborový salát.

 

V troubě

Batáty nechte ve slupce, jen je rozřízněte na půl.

Poté je rovnou stranu potřete olejem a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte je na 190 stupňů doměkka (zkuste špejlí). Trvá to 30-60 minut, podle toho, jak jsem batáty velké.

Dále postupujte podle výše uvedeného návodu.

 

Jak pyré zamrazit?

Nejdříve ho nechte zcela vychladnout, to je velice důležité. Pyré rozendejte do silikonových forem na muffiny, dejte na plech a přeneste do mrazáku. Po zmrznutí vyklopte a zmrzlé pyré uložte do dózy nebo sáčku. Uzavřete.

Nebo pyré dejte rovnou do zip sáčku. Sáčky na mražení se dají sehnat například v Lidlu nebo Ikee. Ideální je pyré zamrazit rovnou po dávkách jaké potřebujete, protože je na nic rozmrazovat 500 gramů, když potřebujete jen 130 gramů. Zamyslete se nad tím, k čemu budete pyré používat a podle toho zamrazte potřebné množství.