Špagety s rajčatovou omáčkou dělám vždycky, když nevím co uvařit. Výhoda je, že si na ně můžete nakoupit dopředu. Špagety ani pasírovaná rajčata se vám ve spíži nezkazí a pak už stačí mít v lednici nějaký sýr. Tedy určitě to jde i bez sýra, akorát třeba já si bez sýra špagety nedokážu představit. Střídám eidam, parmezán, grana padano…všechny možné druhy sýra a díky tomu je jídlo zase pokaždé trochu jiné.

(focení špaget mi nejde. Vždycky se snažím, aby to vypadalo hezky, ale nepovede se mi to)

 

Obměny

Aby vás jídlo nenudilo, můžete ho pokaždé udělat trochu jinak.

  • Přidejte mraženou kukuřici nebo jinou zeleninu
  • Pro masožravce😊 – Šunku s vysokým obsahem masa nakrájejte na kostičky a na trošičce oleje opečte do křupava. Je to strašně dobré.
  • Sýry – Střídejte eidam, gouda, grana padano, džiugas (ten jsem měla naposledy a je vynikající), bylinkový červený sýr ze Sýry domů
  • Koření – bez koření, s oreganem, bazalkou, tymiánem, rozmarýnem, sušené nebo čerstvé bylinky, koření na špagety, chilli – chipotle pro uzenou chuť, jalapeňo…Někdy také používám kampotský pepř, pěkně čerstvě namletý z mlýnku. Dodá omáčce pepřovou chuť. Můžete vyzkoušet i mix červeného, černého a bílého.
  • Různé špagety – pšeničné, kukuřičné, pohankové…

 

Suroviny:

  • 500g špaget (1 balení)
  • 1 plechovka pasírovaných rajčat (400 gramů)
  • 20-40g krupicového cukru (nebo třtinového)
  • 1 cibule
  • ½ lžíce kukuřičného škrobu pro zahuštění (volitelné)
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička soli (9 gramů)
  • 1/8 lžičky mletého černé pepře

 

Pasírovaná rajčata

Pasírovaná rajčata jsou vlastně rajčatová omáčka, jen ji stačí trochu zredukovat nebo zahustit. Loupaná rajčata v plechovce jsou něco jiného. Lze je také použít, ale je s nimi práce navíc. V konzervě jsou totiž celá rajčata, takže je pak musíte déle vařit a dobře rozmačkat.

Nejraději kupuji organické bio rajčata v Lidlu. Mají je hned u vchodu, kde jsou bio potraviny. Ty mě chuťově a cenově vyhovují nejvíce (stojí okolo 16 korun). Dokonce mají na výběr klasické, s bylinkami nebo s chilli. Můžete si tak koupit rovnou bylinkové a pak už stačí rajčata jen dochutit a omáčka je hotová.

Skvělá rajčata jsou také od Alnatury v Bille. Nejsou teda v plechovce, ale ve skleněné lahvi. Mají je tam v regálu se zdravou výživou, hned vedle ořechů a ovoce. Tohle balení je o půlku větší, tak můžete omáčky udělat více.

 

Postup:

Špagety dejte vařit do vroucí osolené vody. Mezitím si v klidu stihnete připravit omáčku.

V malém hrnci nebo pánvi zahřejte lžičku oleje a přidejte nadrobno nakrájenou cibulku. Na nejvyšší teplotu opékejte cibulku pěkně dozlatova, dodá to omáčce skvělou chuť.

Přidejte rajčata a přiveďte k varu.

Jestli vám konzistence nevyhovuje, přidejte ½ lžíce (1 a1/2 lžičky) kukuřičného škrobu rozmíchaného ve 2 lžících studené vody. Vlijte za stálého míchání do omáčky a do minutky máte omáčku zahuštěnou.

Dále přidejte sůl, pepř, bylinky a také cukr. Rajčata jsou většinou kyselejší, a proto je dobré omáčku osladit. Množství cukru se může lišit, podle druhu použitých rajčat. Některé jsou hodně kyselé, tam budete muset sladit více anebo omáčku lehce naředit vodou.

Špagety sceďte a propláchněte teplou vodou. Když je propláchnete, nebudou se k sobě tak lepit. Ještě můžete přidat trošku olivového oleje a promíchat je.

Omáčku nalijte na špagety a posypte strouhaným sýrem.