Takové rostlinné mléko nikde nekoupíte. Jedná se o mléko slunečnicové a chutná naprosto jedinečně. Já jsem si ho okamžitě zamilovala, připomíná mi totiž slunečnicovou halvu, kterou miluju.

Poslední dobou jsem přišla na takový lifehack ohledně výroby rostlinných mlék. Zjistila jsem totiž, že si můžu ušetřit spoustu času. Není nutné namáčet, mixovat, cedit apod. Vyrobím si totiž slunečnicové nebo jiné ořechové či semínkové máslo do zásoby. Pak už jen vezmu trochu tohoto másla a rozmixuju s vodou. Během pár sekund mám hotovo, a dokonce ani nic nemusím cedit. Mléko je připravené rovnou k pití anebo k použití do nějakého receptu. Není to skvělé?

Je to vlastně takové 2v1: slunečnicové máslo můžete použít do různých dezertů, k ovoci anebo na výrobu čokoládové pomazánky alá nutella (recept je níže) a zároveň si z něj kdykoliv udělat mléko. šetří to nejen čas, ale i penízky, protože rostlinná mléka jsou v obchodech opravdu drahá.

 

Jak na výrobu slunečnicového mléka:

  • 1-2 lžíce slunečnicového másla
  • 250 ml vody
  • K oslazení (volitelné): tonka cukr pro vegany anebo med
  • Špetka himalájské soli pro zvýraznění chuti

 

Začněte tím, že si rozmixujete 1 polévkovou lžíci slunečnicového másla s hrnek vody. Ochutnejte a podle chuti odlaďte nebo přidejte další lžíci másla. Pro samotné pití dělám mléko výraznější chuti, na pečení a do jiných receptů mi stačí slabší, tedy asi 1 lžíce.

Stačí mixovat pár sekund a je to. Mléko je rovnou připravené k pití, nemusíte nic cedit.

Trvanlivost je 3-4 dny, ale já si ho vždy radši vyrábím čerstvé. Navíc dělám různé druhy-arašídové, kešu apod., takže to střídám.

 

Jak si vyrobit slunečnicové máslo

Vezmete 500 g loupané slunečnice a nasypete jí na nízký plech. Pečte v předehřáté troubě 10-15 minut, aby se pěkně rozvoněla a pěkně zezlátla. Máslo jde vyrobit i z nepražené slunečnice, ale za mě takto chutná mnohem lépe. Po pár minutách slunečnici vždy promíchejte, ať se praží rovnoměrně.

Nechte jí trochu vychladnout a dejte do mixéru určeného k výrobě ořechových másel. V opačném případě by se mohl uvařit. On ten můj má takové pěchovátko. Během mixování sunete ořechy/semínka dolů a do 2 minut máte máslo hotové. Když jsem měla klasický mixér, musela jsem pořád zastavovat a stěrkou ořechy posunovat dolů. Trvalo to strašně dlouho a výsledek nikdy nebyl takový. Je to ETA Vitalblend, ale mám dojem že přesně ten můj už asi ani nevyrábí. Mám ho už dost dlouho😊.

Slunečnice je trochu sušší a proto je lepší hned na začátku přidat 1-2 lžíci kokosového oleje. Uvidíte, kolik bude třeba. Máslo bude krémovější a také to urychlí mixování. Stačí se mrknout, jak to jde, pokud je to takové suché, přidejte druhou lžíci.

Slunečnicové máslo přendejte do sklenic a nechte zcela vychladnout (při mixování se trochu zahřeje). Poté uložte do lednice.

Trvanlivost slunečnicového másla je několik měsíců v lednici. Nějakou dobu ale jistě vydrží i při pokojové teplotě.

 

Čokoládová pomazánka

I z této pomazánky vyrobíte skvělé rostlinné mléko. Začněte 1 lžící na hrnek vody a zase přidávejte, dokud to nebude ono😊. Navíc je to skvělá pomazánka třeba k jablku nebo na slepení sušenek apod.

 

Začátek je stejný jako u výroby slunečnicového másla: slunečnici dejte do trouby, pak rozmixujte na máslo.
V tomto případě jsem ale na 500 gramů slunečnice přidala:

  • 50 gramů kokosového oleje
  • Dále 40 gramů hořkého kakaa
  • 6 lžic třtinové panely BEWIT (jindy zase dávám med, ale pak to není veganské)
  • ½ lžičky vanilkového extraktu nebo trochu vanilkové pasty
  • Špetka soli

Začněte mixovat slunečnici a kokosový olej. Když je máslo hotové přidejte zbytek a mixujte dohladka.

Pomazánku je lepší vždy před použitím vyndat z lednice a nechat trochu povolit. Bude se vám pak lépe nabírat.