Všechny vás zdravím a doufám, že je u vás všechno v pořádku. Přeci jen je toho teď hodně – pečení, úklid, shánění dárků…a to všechno moc neusnadňuje aktuální situace. Hlavní je se z toho zbytečně nestresovat, dopadne to tak, jak to dopadnout má:-). Ne vážně. Tenhle rok jsem si uvědomila, že jsou důležitější věci, než mít napečeno 20 druhů cukroví a perfektně umytá okna. Raději tento čas budu trávit s Jardou, doma a v klidu, uděláme si dobré jídlo, pustíme pěkný film…prostě pohodička. A ne až do Vánoce spěch, stres a honem všechno stihnout.

K té pohodě patří i hrnek dobré čokolády. Já od konce listopadu ujíždím na vlně horké čokolády. Je sladké a vždycky je to pro mě jako balzám na duši. Až přijdete z práce, dejte si hrnec čokolády a v klidu si jí vychutnejte. Uvidíte, že vám bude hned lépe a stres bude pryč:-).

Dnešní recept je recept na malinovou čokoládu. Inspirovala jsem se před 2 lety u Starbucks ostružinové čokolády. Je to úplná kopie, akorát není z ostružin a nestojí 170 korun (ano, tolik přesně tehdy stála). Je to luxusní horká čokoláda s malinami a šlehačkou. Stačil jeden lok a věděla jsem, že je to pro mě láska na celý život – až ochutnáte, pochopíte:-).

 

 

Malinová horká čokoláda:

  • 250ml plnotučného mléka
  • 50g malinového džemu (můžete i o něco méně)
  • 15g hořkého kakaa (2 lžičky)

 

Malinový sirup:

  • 100g krupicového cukru
  • 100g malin
  • 60g vody

Na ozdobu:

  • Šlehačka ve spreji
  • 2 lžíce malinového sirupu na polití

 

Hořké kakao

Kakao používám bio Fair trade Holandské z Fair trade centrum (web). Fair trade centrum je eshop s největší nabídkou Fair trade potravin v České republice. Mají tam opravdu všechno a většina je navíc ještě v Bio kvalitě.

Co vlastně znamená Fair trade? V překladu to znamená spravedlivý obchod. Lidé tedy za svou práci dostanou spravedlivě zaplaceno. Smyslem této certifikace je poskytnout pěstitelům, zaměstnancům a řemeslníkům možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Vybrat si Fair trade výrobky proto má smysl. Lidé dostanou za výrobek spravedlivě zaplaceno, dopřejete jim důstojné podmínky a v neposlední řadě myslí fair trade i na životní prostředí.

 

Příprava malinového sirupu

Maliny, vodu a krupicový cukr dejte do malého hrnce. Maliny rozmačkejte šťouchadlem na brambory a poté sirup přiveďte k varu. Zahřívejte na střední teplotu 5 minut.

Poté sirup přeceďte přes síto, ať se zbavíte zrníček z malin.

Sirup přelijte do čisté lahve a rovnou použijte nebo uložte do lednice

 

Příprava horké čokolády

V malém rendlíku přiveďte k varu mléko. Trochu si z něj odeberte a rozmíchejte v něm hořké kakao a sirup. Za stálého míchání vlijte do vroucího mléka, promíchejte a odstavte.

Čokoládu rozlijte do 2 sklenic/hrnků.

Ozdobte šlehačkou ve spreji a ještě šlehačku polijte 1 lžící malinového sirupu na sklenici. Sirup na polití ani šlehačku nevynechávejte. Samotný základ je dobrý, ale jen společně chutná tak jak má. Největší podíl na chuti v nápoji má právě šlehačka a malinový sirup, kterým ji polijete!

Podávejte s dlouhou lžičkou.

 

Poznámky k receptu:

  • 1 dávka sirupu mi vydržela na 4 sklenice horké čokolády
  • Šlehačka a polití sirupem je nedílnou součástí tohoto receptu. Bez toho to není ono ani omylem.
  • Čokoládu bych nezahušťovala, takhle je hutná dost.
  • Doporučuji šlehačku ve spreji, s tou, co si musíte našlehat mi to tolik nechutnalo.
  • Raději dejte sirup na šlehačku než do čokolády, pokud už máte jen zbytek nebo se rozhodujete, kam ho dát.