Všechny vás zdravím a doufám, že je u vás všechno v pořádku. Přeci jen je toho teď hodně – pečení, úklid, shánění dárků…a to všechno moc neusnadňuje aktuální situace. Hlavní je se z toho zbytečně nestresovat, dopadne to tak, jak to dopadnout má:-). Ne vážně. Tenhle rok jsem si uvědomila, že jsou důležitější věci, než mít napečeno 20 druhů cukroví a perfektně umytá okna. Raději tento čas budu trávit s Jardou, doma a v klidu, uděláme si dobré jídlo, pustíme pěkný film…prostě pohodička. A ne až do Vánoce spěch, stres a honem všechno stihnout.
K té pohodě patří i hrnek dobré čokolády. Já od konce listopadu ujíždím na vlně horké čokolády. Je sladké a vždycky je to pro mě jako balzám na duši. Až přijdete z práce, dejte si hrnec čokolády a v klidu si jí vychutnejte. Uvidíte, že vám bude hned lépe a stres bude pryč:-).
Dnešní recept je recept na malinovou čokoládu. Inspirovala jsem se před 2 lety u Starbucks ostružinové čokolády. Je to úplná kopie, akorát není z ostružin a nestojí 170 korun (ano, tolik přesně tehdy stála). Je to luxusní horká čokoláda s malinami a šlehačkou. Stačil jeden lok a věděla jsem, že je to pro mě láska na celý život – až ochutnáte, pochopíte:-).
Malinová horká čokoláda:
- 250ml plnotučného mléka
- 50g malinového džemu (můžete i o něco méně)
- 15g hořkého kakaa (2 lžičky)
Malinový sirup:
- 100g krupicového cukru
- 100g malin
- 60g vody
Na ozdobu:
- Šlehačka ve spreji
- 2 lžíce malinového sirupu na polití
Hořké kakao
Kakao používám bio Fair trade Holandské z Fair trade centrum (web). Fair trade centrum je eshop s největší nabídkou Fair trade potravin v České republice. Mají tam opravdu všechno a většina je navíc ještě v Bio kvalitě.
Co vlastně znamená Fair trade? V překladu to znamená spravedlivý obchod. Lidé tedy za svou práci dostanou spravedlivě zaplaceno. Smyslem této certifikace je poskytnout pěstitelům, zaměstnancům a řemeslníkům možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Vybrat si Fair trade výrobky proto má smysl. Lidé dostanou za výrobek spravedlivě zaplaceno, dopřejete jim důstojné podmínky a v neposlední řadě myslí fair trade i na životní prostředí.
Příprava malinového sirupu
Maliny, vodu a krupicový cukr dejte do malého hrnce. Maliny rozmačkejte šťouchadlem na brambory a poté sirup přiveďte k varu. Zahřívejte na střední teplotu 5 minut.
Poté sirup přeceďte přes síto, ať se zbavíte zrníček z malin.
Sirup přelijte do čisté lahve a rovnou použijte nebo uložte do lednice
Příprava horké čokolády
V malém rendlíku přiveďte k varu mléko. Trochu si z něj odeberte a rozmíchejte v něm hořké kakao a sirup. Za stálého míchání vlijte do vroucího mléka, promíchejte a odstavte.
Čokoládu rozlijte do 2 sklenic/hrnků.
Ozdobte šlehačkou ve spreji a ještě šlehačku polijte 1 lžící malinového sirupu na sklenici. Sirup na polití ani šlehačku nevynechávejte. Samotný základ je dobrý, ale jen společně chutná tak jak má. Největší podíl na chuti v nápoji má právě šlehačka a malinový sirup, kterým ji polijete!
Podávejte s dlouhou lžičkou.
Poznámky k receptu:
- 1 dávka sirupu mi vydržela na 4 sklenice horké čokolády
- Šlehačka a polití sirupem je nedílnou součástí tohoto receptu. Bez toho to není ono ani omylem.
- Čokoládu bych nezahušťovala, takhle je hutná dost.
- Doporučuji šlehačku ve spreji, s tou, co si musíte našlehat mi to tolik nechutnalo.
- Raději dejte sirup na šlehačku než do čokolády, pokud už máte jen zbytek nebo se rozhodujete, kam ho dát.