Jste už přejedení sladkého cukroví? Tak co takhle udělat cukroví slané? Asi tak před dvěma lety jsme začaly být s přítelem přejedení sladkého cukroví a všech těch sladkých jídel, které se na Vánoce dělají. Od té doby stále vymýšlím nové druhy slaného cukroví. Jako poslední přibylo škvarkové cukroví. Škvarkové placky jsou mé oblíbené a tak mě inspirovali ke vzniku tohoto cukroví. Chutná to jako škvarkové placky, ale tvar i velikost je stejná jako u ostatního Vánočního cukroví. Není to prima nemuset jíst dokola jen samé sladké cukroví, ale mít na výběr? Tento rok budu dělat polovinu slaného a polovinu sladkého cukroví ať je to pěkně vyvážené.

Suroviny

  • 1kg hladké mouky
  • 400ml vlažného mléka
  • 400g škvarků
  • 250g změklé hery
  • 3 vejce
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 balíček sušeného droždí
  • Celý kmín na posypání

Příprava

  1. Polovinu škvarků nadrolte nebo pokrájejte na co nejdrobněji (také je můžete rozmixovat v robotu) a druhou půlku pokrájejte, ale na větší kusy.
  2. Vlažné mléko (nesmí vás pálit) smíchejte se sušeným droždím a cukrem. Nechte nezakryté 10 minut stát, aby vzešel kvásek.
  3. Mezitím si do mísy nasypejte mouku, pokrájené i namleté škvarky, heru, sůl a vajíčko. Na vrch nalijte kvásek a ze všeho vypracujte nelepivé těsto. Těsto se po krátkém míchání přestane lepit k míse a to je přesně to, co potřebujeme.
  4. Z těsta odebírejte malé kuličky – dělám z jedné polévkové lžíce, ale mohou být i menší nebo větší. Kuličku dejte na plech vyložený pečícím papírem a rozmačkejte na placku vysokou asi tak 1 centimetr. Mě z tohoto těsta vyšly hned 4 plechy.
  5. Cukroví posypte celým kmínem a také můžete osolit. Také je můžete potřít vajíčkem, ale mě chutnají spíše bez něj
  6. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 10-15 minut. Hned jak bude špejle po vytažení čistá můžete je vytáhnout.

Skladování: v chladu