Tenhle měsíc začal ve znamení horkých čokoláda. Začalo to objednávkou nákupu Z Tesca, kdy jsem si na cukroví nakoupila balík čokolád a skončilo to tak, že na cukroví mi nezbyla ani jedna:-D. Sice musím doobjednat další čokoládu, ale, za ty hrnky vynikají horké čokolády to stály.

Musím se vám přiznat, že i když horkou čokoládu miluju, ale moc jí nepiju. Je to proto, že pak neumím přestat. Stejně jako moje mamka si neumí vzít jen jednu figurku z kolekce, a ještě ten den jí celou sní a pak jde ráno koupit novou:-D. Já to mám zase s horkou čokoládou, ale co, jsou Vánoce, tak se snad to, že měsíc budu ujíždět na horké čokoládě nic nestane.

Jen abyste si nemysleli, nedělám jen jednu horkou čokoládu stále dokola. Zkouším nové druhy, a to mě právě strašně baví. Těším se na další den, až zase ochutnám novou. Někdy to nevydržím a udělám si horkou čokoládu ke snídani namísto kafe. Normálně si jí ale dávám večer, po práci, když přijdeme s Jardou domů, sedneme si ke stolu a všechno už je hotové. Je to taková sladká odměna za to, že jsme ten den zvládly😊.

 

A co si uvaříme dneska?

Dneska to bude italská pudingová horká čokoláda se šlehačkou. Je hustá, že jí můžete pít nebo jíst lžičkou. V kombinaci s čerstvě našlehanou šlehačkou absolutně fantastická. Šlehačka ve spreji se k ní tolik nehodí (i když lepší něco než nic). Horká hořká čokoláda a k tomu studená smetanová chuť šlehačky…to je něco:-P.

Jestli chcete, budu ráda, když se ke mně přidáte a budete se mnou celý měsíc ujíždět na čokoládové vlně. Postupně pro vás budu mít různé druhy horkých čokolád, takže se máte na co těšit. Teď už si jen musím počkat, až mi přivezou ten nákup, abych měla z čeho vařit😊.

 

Suroviny:

  • 300g plnotučného mléka
  • 70g čokolády – použila jsem čokoládu s 30% kakaa
  • 20g krupicového cukru (3 lžičky)
  • 10g hořkého kakaa (1 lžíce)
  • 8g kukuřičného škrobu (1 lžíce)

 

Pomůcky: malý rendlík, nůž, metlička

 

1 lžíce – použila jsem odměrku na 1 lžíci. Každá lžíce je trochu jiná, raději bych tedy použila váhu, pokud máte možnost. U kakaa je to jedno, ale škrobu můžete dát moc a čokoláda bude moc hustá.

 

Hořké kakao

Na horké čokolády se skvěle hodí toto kakao. Je to bio holandské kakao a navíc je i Fair trade. Má vysoký obsah kakaového másla a výraznou čokoládovou chuť. Do receptů jako je horká čokoláda je tedy jako dělané.

Kakao – Fair trade centrum (web)

 Fair trade centrum je eshop s největší nabídkou Fair trade potravin v České republice. Mají tam opravdu všechno a většina je navíc ještě v Bio kvalitě.

Co vlastně znamená Fair trade? V překladu to znamená spravedlivý obchod. Lidé tedy za svou práci dostanou spravedlivě zaplaceno. Smyslem této certifikace je poskytnout pěstitelům, zaměstnancům a řemeslníkům možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Vybrat si Fair trade výrobky proto má smysl. Lidé dostanou za výrobek spravedlivě zaplaceno, dopřejete jim důstojné podmínky a v neposlední řadě myslí fair trade i na životní prostředí.

 

Postup:

Jako první si připravte čerstvě ušlehanou šlehačku. Čokoláda rychle houstne, a tak je třeba hned po nalití čokoládu vypít. Vychlazenou šlehačku si tedy ušlehejte dotuha ještě, než začnete čokoládu připravovat.

V trošce mléka metličkou rozmíchejte kakao, cukr a škrob. Čokoládu nakrájejte nadrobno a zatím dejte bokem.

V malém rendlíku zahřejte mléko a přiveďte k varu.

Za stálého míchání vlijte zbytek mléka s kakaem a míchejte. Během 1-2 minut čokoláda zhoustne.

Nyní čokoládu ostavte, přidejte nakrájenou čokoládu a promíchejte. Čokoládu ještě vraťte na sporák. Na nízkou tepotu vařte 1 minut a poté rovnou nalijte do 2 hrnků.

Do každého hrnku dejte kopeček šlehačky, přidejte lžičku a můžete podávat.

 

Novinka

Naposledy jsem čokoládu dělala s malinami a bylo to fantastické. Jistě by byly skvělé i borůvky nebo ostružiny. Jen jsem rozmixovala mléko s malinami, přecedila a pak už postupovala podle receptu. Malin jsem použila 50 gramů. Příště bych ještě navíc šlehačku polila malinovým sirupem, který jsem před pár dny dělala. Maliny a čokoláda, to je vynikající kombinace.

 

Poznámky k receptu:

  • Čokoláda velice rychle houstne, proto je třeba jí vypít hned po uvaření.
  • Pokud je na vás čokoláda moc hustá, přidejte nyní trochu mléka a příště přidejte méně škrobu.
  • Škrob = puding, proto můžete použít i čokoládový puding namísto škrobu (stejné množství).
  • Tip na levný škrob – kukuřičný škrob kupuji jedině na kutilov.cz. Kupuji 2,5 kbelík za 149Kč, což se rozhodně vyplatí. Používám ho jako puding, do nápojů jako je čokoláda nebo na zahuštění omáček (čína apod.).
  • Šlehačka ve spreji také není špatná, ale v případě této čokolády to není ono. Nemá tak výraznou smetanovou chuť. Pokud nemáte na výběr, alespoň použijte tu ze smetany a ne tuku.
  • Čokoládu s vyšším obsahem kakaa jsem ještě nezkoušela. Kakao samo o sobě nápoj zahušťuje, proto je možné, že budete muset přidat trochu mléka.
  • Na vaření používám pouze nádobí s nepřilnavým povrchem. Čokoláda se umí rychle připálit, ale já jí vařím na vysokou teplotu a proto mi to možná bude trvat kratší dobu. U kovového nádobí raději zvolte nižší tepotu a vařte dokud čokoláda nezhoustne, odstavte, přidejte čokoládu a pak ještě krátce zahřejte.