Indickou kuchyni miluju, a proto pokračuji v objevování nových receptů. Tentokrát jsem dělala cibulové placky – Khanda bhaji. Bhaji jsou různé druhy, jsou to smažené placičky z cibule nebo jiné zeleniny. Já jsem zkusila ty cibulové a jsou vynikající.
Na přípravu cibulových bhaji budete potřebovat cizrnovou mouku, zakysanou smetanu, cibuli a pár druhů koření, které tam nesmí chybět. Bez koření by jistě byly také dobré, ale právě použitý mix koření dodá každému jídlu chuť typickou pro danou zemi.
Placky jsou z cizrnové mouky, a proto jsou bezlepkové.
Suroviny:
- 300g cibule
- 100g cizrnové mouky
- 60g vody
- 50g zakysané smetany
- 1 vejce vel. M (55 gramů)
- 15g koření Garam masala (2 lžičky)
- 1 lžička soli (7 gramů)
- ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- Špetka mletého chilli (lze vynechat)
Koření Garam masala
Toto koření je typické pro indickou kuchyni. Koření není nutné shánět, můžete si ho vyrobit i doma. Recept najdete tady: Koření Garam masala
Mletý koriandr
Sehnat namletý koriandr není úplně tak snadné. Já jsem ho sehnala na www.shams.cz
Postup:
Cibuli nakrájejte na měsíčky. V misce smíchejte zakysanku, vajíčko, koření, vodu a sůl – tedy vše kromě cibule.
Dobře promíchejte, ať v těstíčku nejsou hrudky.
Přidejte nakrájenou cibuli a promíchejte.
Na pánvi zahřejte trošku ghí nebo olivového oleje. Do rozpáleného tuku udělejte pomocí lžíce hromádky. Na 1 placku použijte 1-2 lžíce směsi, podle toho, jak velké chcete placky. Lžící uhlaďte do tvaru lívance.
Pečte z obou stran dozlatova.
Bhaji je možné upéct i bez tuku. Použijte nepřilnavou pánev nebo palačinkovač. Zahřejte na střední teplotu. Nandejte těsto, uhlaďte a opečte z obou stran.
Placky podávejte teplé nebo studené s dresinkem se zakysané smetany.
Dresink:
- 150g zakysané smetany
- Sůl
- Pepř
Do zakysanky přidejte trochu soli, pepře a promíchejte. Přidat můžete i čerstvé bylinky, například pažitku.
Poznámky k receptu:
- Nesmíte laktózu? Použijte zakysanou smetanu bez laktózy, prodávají jí například Billa nebo Globus. Další možnost je použít nějaký rostlinný jogurt nebo zakysanku. Myslím, že jsem někde viděla sójovou. Určitě by to nevadilo.