Syrniky jsou něco jako naše lívance. Pochází z Ukrajiny, ale podobné najdete i v Polsku nebo Rusku. Dají se připravit sladké i slané. Dneska jsem si pro vás připravila recept na sladké Syrniky. Ty slané si necháme zase na příště😊.

 

Suroviny

  • 250g měkkého tvarohu (ve vaničce)
  • 70g hladké mouky
  • 1 vejce vel. M (55 gramů)
  • 30g cukru (2 lžíce)
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • Špetka soli

+troška vody

 

Postup:

Všechny suroviny dejte do misky a dobře propracujte. Zatím vodu nepřidávejte, uvidíte, jak se vám bude s těstem pracovat.

Rozpalte si pánev. Pokud není nepřilnavé, přidejte trošku tuku.

Naběračkou nalijte těsto do pánve – dělejte menší hromádky, velké jako lívanečky, ale vyšší. Udělejte hromádku a pomocí dvou vidliček proti sobě těsto roztáhněte do kolečka. Pokud chcete těsto o něco tekutější, přidejte trošku vody. Já jsem nakonec přidala 1 lžičku vody a byla jsem s těstem spokojená. Je o něco hustší, než jsem zvyklá u lívanců, ale právě díky tomu zůstanou syrniky pěkně vysoké.

Až spodní strana zezlátne, podeberte a otočte. Možná bude těsto na povrchu ještě tekuté, to je v pořádku.

Opečte i z druhé strany. Pokračujte do spotřebování těsta.

 

Syrniky podávejte s oslazeným tvarohem nebo zakysanou smetanou. Já jsem zvolila zakysanou smetanu s cukrem. Můžete použít i ovocnou omáčku, džem…co máte doma rádi.

 

Poznámky k receptu:

  • Těsto je hutnější, než to na lívance. Trochu hůře se mi s ním pracovalo, tak jsem přidala trošku vody.
  • Vysoká teplota byla špatně, syrniky byly nahoře ještě úplně tekuté a dole už připálené. Proto jsem zbytek pekla na střední teplotu, to bylo akorát.
  • Syrniky jsem pekla na palačinkovači bez tuku. Nic se na něj nepřilepí, takže tuk nebyl třeba.