Syrniky jsou něco jako naše lívance. Pochází z Ukrajiny, ale podobné najdete i v Polsku nebo Rusku. Dají se připravit sladké i slané. Dneska jsem si pro vás připravila recept na sladké Syrniky. Ty slané si necháme zase na příště😊.
Suroviny
- 250g měkkého tvarohu (ve vaničce)
- 70g hladké mouky
- 1 vejce vel. M (55 gramů)
- 30g cukru (2 lžíce)
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- Špetka soli
+troška vody
Postup:
Všechny suroviny dejte do misky a dobře propracujte. Zatím vodu nepřidávejte, uvidíte, jak se vám bude s těstem pracovat.
Rozpalte si pánev. Pokud není nepřilnavé, přidejte trošku tuku.
Naběračkou nalijte těsto do pánve – dělejte menší hromádky, velké jako lívanečky, ale vyšší. Udělejte hromádku a pomocí dvou vidliček proti sobě těsto roztáhněte do kolečka. Pokud chcete těsto o něco tekutější, přidejte trošku vody. Já jsem nakonec přidala 1 lžičku vody a byla jsem s těstem spokojená. Je o něco hustší, než jsem zvyklá u lívanců, ale právě díky tomu zůstanou syrniky pěkně vysoké.
Až spodní strana zezlátne, podeberte a otočte. Možná bude těsto na povrchu ještě tekuté, to je v pořádku.
Opečte i z druhé strany. Pokračujte do spotřebování těsta.
Syrniky podávejte s oslazeným tvarohem nebo zakysanou smetanou. Já jsem zvolila zakysanou smetanu s cukrem. Můžete použít i ovocnou omáčku, džem…co máte doma rádi.
Poznámky k receptu:
- Těsto je hutnější, než to na lívance. Trochu hůře se mi s ním pracovalo, tak jsem přidala trošku vody.
- Vysoká teplota byla špatně, syrniky byly nahoře ještě úplně tekuté a dole už připálené. Proto jsem zbytek pekla na střední teplotu, to bylo akorát.
- Syrniky jsem pekla na palačinkovači bez tuku. Nic se na něj nepřilepí, takže tuk nebyl třeba.