Rychlý recept na tvarohový závin z listového těsta. Z jednoho těsta jsem udělala 3 menší záviny. Kdo chce, můžete udělat i 1 velký.

Recept jsem dělala dvakrát. Poprvé z klasického listového těsta a podruhé z celozrnného. Celozrnné těsto jsem objevila v Bille. Je dobré, určitě i zdravější. Má takovou celozrnnou chuť, která lehce přebíjí chuť tvarohu, ale jinak je moc dobré. Takže pokud byste chtěli udělat závin v o něco zdravější variantě, stačí použít celozrnné těsto a krupicový cukr nahradit třtinovým😊.

 

Suroviny:

  • 1 listové těsto (400g)
  • 250g měkkého tvarohu ve vaničce
  • 50g krupicového cukru
  • 1 vejce vel. M
  • 10g vanilkového pudingu (1 lžíce)
  • Volitelně: vajíčko na potření

+ moučkový cukr na posypání

 

Postup:

Moje těsto bylo mražené, nechala jsem ho tedy zcela rozmrazit. Uvnitř byly 3 obdelníky těsta. Využila jsem toho a vyválela každý zvlášť na 25x30cm.

Na náplň jsem smíchala tvaroh, cukr, vajíčko a puding. Tu jsem rozdělila mezi 3 těsta. Těsto jsem nalévala doprostřed. Okraje kratší strany jsem zahnula přes náplň a poté jsem z delší strany závin zarolovala (jako u tortilly).

Záviny jsem dala na 1 plech vyložený pečícím papírem. Položila jsem je tak, aby spoj byl vespod.

Závin jsem nepotírala vajíčkem ani mléka. Kdo chce, může ho samozřejmě potřít. Má pak hezčí barvičku

Závin jsem pekla na 200 stupňů dozlatova.

 

Zdravější verze

Kdybyste chtěli o něco zdravější verzi, použijte tyto suroviny:

  • 1 celozrnné listové těsto
  • 250g měkkého tvarohu
  • 50g třtinového cukru nebo čekankového sirupu
  • 1 vejce vel. M
  • 10g vanilkového pudingu

Na posypání: mletý třtinový cukr (dá se koupit anebo stačí rozmixovat třtinový cukr na prášek). Skvělá je také kokosová mouky, kterou závin posypete. Zkoušela jsem to a je to vynikající.

 

Postup: Stejný jako výše😊

 

Poznámka:

  • Vanilkový puding je v náplni kvůli zahuštění. Při zahřátí náplň zhoustne a nevytéká ven