Lehký kuřecí plátek s máslovou zeleninou a bramborem jako přílohou. Rychlá a snadná večeře nebo oběd ideální když se vám nechce vařit nic složitého nebo nemáte chuť na těžká jídla. Kuřecí prsa s máslovou zeleninou a k tomu bramborová kaše. Všechny chutě k sobě pasují a doplňují se a tvoří tak velice chutné jídlo

Suroviny

Na kuřecí plátek budete potřebovat:

  • 500g kuřecích prsou
  • 60ml vody
  • 4 lžičky másla
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře

Máslová zelenina:

  • 500g mraženého hrášku, mrkve a kukuřice (prodává se jako mix)
  • 250ml vody
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/8 lžička mletého černého pepře
  • 1 lžíce másla
  • 4 lžičky hladké mouky (nezarovnané)

Příloha:

  • 500g brambor (ideálně typ C)
  • Sůl podle chuti
  • 100ml mléka*

*pokud máte radši tekutější kaši přidejte více mléka

Příprava

 Kuřecí plátek:

  1. Kuřecí prsa na krájejte podélně na plátky. Každé prso stačí rozříznout na polovinu (pokud je nízké není třeba). Také můžete maso nakrájet na medailonky.
  2. Maso z obou stran osolte a opepřete.
  3. Nepřilnavou pánev rozpalte nasucho a maso na ní dozlatova opečte. Pokud pánev není nepřilnavá použijte trošku oleje.
  4. Kuřecí maso se z každé strany smaží okolo 3-4 minut (záleží na velikosti). Když si myslíte že je hotové kousek odřízněte a ochutnejte. Málo upečené maso se opravdu špatně žvýká a také vidíte jestli už je uvnitř bílé nebo stále růžové.
  5. Aby maso bylo šťavnatější přilijte k hotovému masu vodu (60ml to je asi 1/4 hrnku) a maso po chvilce otáčejte. Natáhne do sebe vodu a bude opravdu šťavnaté. Když se všechna voda vsákla sundejte pánev ze sporáku.
  6. Maso uložte do uzavíratelné dózy než bude hotový zbytek. Před tím ale položte na horké maso pár lžiček másla. Před podáváním maso promíchejte a na dně se vám vytvoří máslo s výpekem. Chutná skvěle když ho nalijete na bramborovou kaši a část na maso.

 Máslová zelenina:

  1. Zeleninu krátce orestujte na máslem. Stačí 2 minuty.
  2. Přidejte vodu, sůl a pepř.
  3. Přiveďte k varu.
  4. Mouku rozmíchejte v několika lžících vody a dobře rozmíchejte.
  5. Přidejte k zelenině a rychle míchejte. Omáčka začne okamžitě houstnout.
  6. Vařte po dobu 5 minut na střední stupeň.

 Příloha:

  1. Na přílohu oškrábejte brambory. Nakrájejte na kousky, zalijte vodou a přiveďte k varu.
  2. Vařte dokud nebudou měkké. Trvalo mi to asi 15 minut. Ale jelikož se každé brambory vaří jinak otestujte na 1 jestli už jde dobře rozříznout a podle toho pokračujte nebo ne.
  3. Ještě horké brambory rozšťouchejte
  4. Přidejte sůl a mléko.
  5. Dobře promíchejte a jestli chcete přidejte další mléko.

Kuřecí plátek podávejte s máslovou zeleninou a bramborovou kaší. Kaši a maso polijte výpekem, který vám zůstal pod masem.