Těsto na kynuté buchty nebo buchtičky se šodó. Těsto vystačí na cca 14 středních buchet což je asi půlku plechu nebo jeden menší plech. Pro zaplnění velkého plechu udělejte dvojnásobné množství těsta. Buchtiček se šodó by měl vyjít skoro celý velký plech. Používám sušené droždí protože je vždycky po ruce a zatím mě nikdy nezklamalo. Navíc nemusíte zadělávat kvásek, stačí jen všechny suroviny smíchat a nechat vykynout. Buchty jsou po upečení krásně měkké a po vychladnutí neztvrdnou. Všichni kolem mě kupovali těsto na buchty v prášku protože se jim těsto na buchty nedařilo, tak jsem jim dala můj recept a potěšilo mě že přestali kupovat drahé krabičky a vyrábí si domácí těsto. Instantní těsta obsahují jen mouku, cukr a droždí a zbytek musíte přidat, proto není nic jednoduššího než si těsto udělat doma úplně od začátku.

Suroviny

  • 500g hladké mouky
  • 300ml vlažného mléka
  • 125g hery
  • 2 žloutky
  • 1 sušené droždí
  • Rozpuštěné máslo nebo hera na potření (cca 50g)

Příprava

  1. Mléko zahřejte tak aby bylo vlažné. Musí se v něm dát udržet ruka (nepálí) jinak by těsto nevykynulo.
  2. Přidejte ostatní suroviny: mouku, heru, žloutky a droždí.
  3. Vypracujte těsto a nechte zakryté utěrkou hodinu kynout.
  4. Z těsta tvořte čtverec a naplňte náplní. Okraje zmáčkněte k sobě a utěsněte. Nebo vytvarujte malé buchtičky bez náplně a pokládejte je vedle sebe na vymazaný plech. Malé buchtičky podávejte se šodó
  5. Každou buchtu před přidáním další potřete rozpuštěným máslem. Potírejte zvrchu ale i všechny boky. Buchty se pak od sebe budou snadněji oddělovat.
  6. Po naplnění plechu nechte dalších 15 minut kynout.
  7. Pečtě na 175 stupňů. Buchty se pečou okolo 20-25 minut (ale záleží na velikosti). Malé buchtičky okolo 15 minut. Když na povrchu zezlátnou máte hotovo a můžete je vyndat.