Pečené kaštany patří snad ke každému vánočnímu trhu. S vánočními trhy mám spojenou vůni svařáku a pečených kaštanů- Problém je že jsou dost drahé a proto si je radši upeču doma. Kaštany se dají sehnat skoro v každém supermarketu nebo na tržišti. Kaštany můžete péct na pánvi nebo upéct v troubě a právě kaštanům pečených v troubě se dnes budeme věnovat. Přečtete si jak na to a připravte si doma tuto pochoutku:

Suroviny

  • 100g jedlých kaštanů*

*nebo jakékoliv jiné množství

Příprava

  1. Kaštany omyjte a nechte oschnout.
  2. Připravte si ostrý a kaštany na vypouklé straně nařízněte do písmene X. Výborně se k tomu hodí nože se zoubky, nekloužou tolik takže se hned tak neříznete. U klasického je lepší zapíchnout nůž doprostřed, nůže necháte kolmo ke kaštanu a pohybem nahoru a dolů uděláte první čárku. Takto postupujete na všechny 4 strany až X-ko vznikne. Některé kaštany nejsou vůbec vypouklé, nařízněte je tam kde to pro vás bude nejjednodušší (nebo nejměkčí)
  3. Naříznuté kaštany vložte na plech a vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů.
  4. Doba pečení je 20-30 minut, ale kontrolujte je aby nezačaly černat.
  5. Kaštany vytáhněte z trouby a nechte jen krátce vychladnout.
  6. Aby šla tvrdá slupka oloupat je třeba kaštany loupat ještě teplé. Klidně si vemte rukavice nebo utěrku aby vás to tolik nepálilo. V případě většího množství doporučuji nechat zbytek kaštanů na plech ve vypnuté troubě. Dvířka nechte trochu pootevřená nebo do nich strčte vařečku.
  7. Kaštany loupejte od naříznutí. Zbavte je tvrdé slupky a očistěte až zůstane jen čistý žlutý kaštan (tu chlupatou část odstraňte nebo odřízněte.

Pečené kaštany chutnají nejlépe horké. Podávat je můžete slané i sladné. Po upečení ještě horké kaštany osolte nebo krátce orestujte na másle se skořicí a cukrem.