Indický mléčný dezert z krupice. Obsahuje i koření typické pro tuto zemi a tím je šafrán nebo kardamom. Použít můžete i máslo, ale nejlépe chutná na ghí. Většina indických jídel místo olej nebo másla používá právě ghí. Má spousty pozitivních účinků na naše tělo. V obchodě je docela drahé takže se pak můžete podívat na můj recept jak si ghí doma snadno vyrobit. Základem chalvy je opražená krupice a mléko svařené s kořením. Šafrán dodá chalvě nádhernou žlutou chuť a muškát a kardamom jí dodají příjemnou kořeněnou chuť. Podávat jí můžete teplou nebo studenou, nasypanou do misky nebo z ní vykrájet různé tvary. Na ozdobu se používají pistácie, lískové ořechy nebo vlašské ořechy. Pokud máte rádi krupicovou kaši tak si krupicovou chalvu určitě zamilujete.

Suroviny

  • 600ml plnotučného mléka
  • 200g krupice
  • 200g cukru
  • 200g ghí nebo másla
  • 50g rozinek
  • 50g lískových ořechů
  • 10 šafránových snítek
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku

Volitelně: 1/8-1/4 lžičky mletý kardamom (dodá chalvě tu správnou kořeněnou chuť)

Příprava

  1. Lískové ořechy krátce opražte na suché pánvi. Stačí 1-2 minutky, jen aby se krásně rozvoněli. Pokud se vám začne loupat slupka klidně ji oloupejte. Ořechy pokrájejte nahrubo a odložte stranou.
  2. Mléko s cukrem, šafránem, rozinkami a muškátovým oříškem přiveďte k varu. Vařte 10 minut. Zvolte takovou teplotu, aby mléko nepřetékalo. Po uvaření také odstavte stranou
  3. Na větší pánvi rozpusťte máslo, přidejte krupici a na středním stupni vařte 10-15 minut. Po celou dobu krupici stále míchejte, stačí chvilka a je připálená.
  4. Nakonec přidejte ořechy a vlijte do krupice připravené ochucené mléko. Buďte opatrní, směs začne okamžitě prskat a bublat. Rychle míchejte ať nevzniknou hrudky a vařte do vstřebání mléka. Většinou staší 2-3 minutky.
  5. Chalvu můžete nandat do misek anebo si vytvořit tvary. Pro tvary například jako mám já na fotce postupujte takto: uvařenou chalvu okamžitě přendejte na velký plech vyložený pečícím papírem. Na halvu položte druhý pečící papír a válečkem vyválejte do výšky cca 1cm. Kraje zarovnejte- staší ohnout pečící papír přes kraj chalvy a rukou uhladit. Plech dejte do lednice a nechte ztuhnout. Chalvu nakrájejte na obdelníčky, kosočtverce nebo třeba čtverečky (nebo cokoliv vás napadne). Můžete také ozdobit celými mandlemi, pistáciemi, sušeným ovocem nebo strouhaným kokososem.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: spotřebujte do 3 dnů