Indický mléčný dezert z krupice. Obsahuje i koření typické pro tuto zemi a tím je šafrán a kardamom. Tradičně se krupička smaží na ghí. Kdo ghí nemá použije máslo. Sama máslo používám docela často, vzhledem k vyšší cenně ghí. Cena ghí je v Indii zcela odlišná, proto u nich často nahrazuje olej či jiný tuk. Ghí má spousty pozitivních účinků na naše tělo. 

 Základem chalvy je opražená krupice a mléko svařené s kořením. Šafrán dodá chalvě nádhernou žlutou chuť a muškát s kardamomem jí dodají jedinečnou kořeněnou chuť. Podávat jí můžete teplou nebo studenou, nasypanou do misky nebo jí natlačit do formy a pak z ní vykrájet různé tvary. Na ozdobu se používají pistácie, lískové ořechy nebo vlašské ořechy. Pokud máte rádi krupicovou kaši, tak si krupicovou chalvu určitě zamilujete.

Suroviny

  • 600ml plnotučného mléka
  • 200g krupice (lze nahradit i hrubou moukou)
  • 200g cukru
  • 200g ghí nebo másla (s máslem chutná také výborně)
  • 50g rozinek
  • 50g lískových ořechů (lze vynechat)
  • 10 šafránových snítek
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/8-1/4 lžičky mletý kardamom (dodá chalvě tu správnou kořeněnou chuť). Kdo má kardamom rád, může dát i více.

Příprava

  1. Lískové ořechy krátce opražte na suché pánvi. Stačí 1-2 minutky, aby se krásně rozvoněly. Pokud se vám začne loupat slupka, klidně ji oloupejte. Ořechy pokrájejte nahrubo a odložte stranou.
  2. Mléko s cukrem, šafránem, rozinkami a muškátovým oříškem přiveďte k varu. Vařte 10 minut. Zvolte takovou teplotu, aby mléko nepřetékalo. Po uvaření dejte stranou.
  3. Na větší pánvi rozpusťte máslo nebo ghí. Přidejte krupici a na středním stupni vařte 10-15 minut. Po celou dobu krupici stále míchejte. Stačí chvilka a je připálená.
  4. Nakonec přidejte ořechy a vlijte do krupice připravené ochucené mléko. Buďte opatrní, směs začne okamžitě prskat a bublat. Rychle míchejte, ať nevzniknou hrudky a vařte do vstřebání mléka. Většinou stačí 2-3 minutky.
  5. Chalvu můžete nandat do misek anebo si vytvořit tvary. Pro tvary například jako mám já na fotce postupujte takto: uvařenou chalvu okamžitě přendejte na velký plech vyložený pečícím papírem. Na halvu položte druhý pečící papír a válečkem vyválejte do výšky cca 1cm. Kraje zarovnejte- stačí ohnout pečící papír přes kraj chalvy a rukou uhladit. Plech dejte do lednice a nechte ztuhnout. Chalvu nakrájejte na obdélníčky, kosočtverce nebo třeba čtverečky (nebo cokoliv vás napadne). Můžete také ozdobit celými mandlemi, pistáciemi, sušeným ovocem nebo strouhaným kokosem.  Další možnost je těsto namačkat do silikonových forem na pralinky. Po vychladnutí chalvu jednoduše vyklopíte.
  6. Na ozdobu můžete použít pistácie, mandle či jiné ořechy. 

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: spotřebujte do 3 dnů