Vyrobte si vlastní gumové medvídky s heřmánkem. Jsou oslazené medem a neobsahují žádná aromata nebo barviva. Heřmánek je známý pro své léčivé a uklidňující účinky, které můžete konzumací medvídků využívat. Bonbony používám při žaludeční nevolnosti nebo při bolesti žaludku. Heřmánek vám pomůže i při bolesti hlavy a uleví od stresu a úzkostí. Na uklidnění je heřmánek opravdu jednička. Bonbony budou mít po heřmánku a medu velice jednou květinovou chuť. Výroba vám zabere jen chvilku a odměnou vám budou vlastní vynikající želatinový medvídci.

Suroviny

  • 125 ml vody
  • 20-40g medu
  • 15g vepřové želatiny
  • 1 sáček heřmánkového čaje*

*nebo 1 lžíce sušeného heřmánku

Volitelné:

*špetka mleté kurkumy (protizánětlivé vlastnosti)

Příprava

  1. Vodu s heřmánkovým čajem (i se sáčkem) přiveďte k varu. Přidejte kurkumu pro krásně žlutou barvu.
  2. Hrnec odstavte a zakrytý nechte 10 minut louhovat. Po uplynutí doby sáček vyhoďte.
  3. Přidejte želatinu a míchejte do rozpuštění. Moje směs měla 70 stupňů a želatina se beze zbytku ropustila. Pokud už je čaj moc vychladlý vraťte hrnec znovu na sporák a za stálého míchání vařte jen dokud se želatina nerozpustí.
  4. Nechte chvilku vychladnout a pak teprve přidejte med (nikdy ho nepřidávejte do vařící směsi). Promíchejte.
  5. Pomocí lžičky pipety (někdy jí k formě přikládají) rozlijte směs do formy. Každá forma je jinak velká, pokud tedy nespotřebujete všechnu směs nic se neděje. Jen ji před plněním druhé várky zahřejete krátce na sporáku.
  6. Medvídky nechte 1-2 hodiny v lednici ztuhnout. Poté vyklepněte a přeneste do zavírací dózy.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 1 týden. Bonbony sice vydrží déle ale postupně začnou tvrdnout. Trvanlivost je tedy do ztvrdnutí bonbónů.

 

Recept měření v hrnkách a lžících:

 1/2 hrnku vody, 1 vrchovatá lžíce vepřové želatiny, 1-2 lžíce medu, 1 lžíce sušeného heřmánku nebo 1 sáček heřmánkového čaje