Jednoduché kokosové kuličky, které jsou hotové během chvilky. U nepečených nebo raw receptů je většinou problém, že musíte mít kuchyňského robota. Všechny suroviny dáte do robota a rozmixujete. Z hmoty pak vytvarujete tyčinky, kuličky nebo něco jiného. Přiznám se, že i když tolik vařím a peču, tak robota nemám. Zkoušela jsem jich mnoho, ale raw kuchyni nezvládl ani jeden. Měla jsem elektrické choppery i klasického robota. Bohužel si s těstem na raw tyčinky a podobné nedovedl poradit. Buď se zavařil anebo vše zůstalo nerozmixované. Těch pár, co jsem si vyhlídla jako roboty speciálně na raw kuchyni stojí dost peněz, a proto jsem zatím bez robota. Tedy abych to upřesnila. Kuchyňského robota mám, ale jen toho s mísou na hnětání a míchání. Třeba se jednou dočkám a budu si moci připravit i některý z raw receptů, které mám.

Tento recept je jiný. Na tyto nepečené kuličky žádného robota ani jiné speciální vybavení potřebovat nebudete. Jen všechno smícháte v misce a uděláte z toho kuličky. Tyhle recepty mám nejradši. Kuličky dělám hlavně v létě, když se mi nechce zapínat troubu. Kuličky se dají i zamrazit, pak vám bez problému vydrží celé léto a klidně ještě déle.

Dneska mám pro vás recept na kokosové, ale je jich mnohem více. Ostatní recepty najdete na konci stránky, stačí si vybrat😊.

 

 

Suroviny:

  • 60g tsampy ProTibet
  • 30g mléka nebo rostlinného mléka
  • 20g medu
  • 20g strouhaného kokosu
  • 15g rozpuštěného ghí (používám České ghíčko)
  • 1/8 lžičky mletého kardamomu

Tsampu vyrábí a prodává ProTibet. Mám velkou radost, že jsem pro vás dostala slevový kód, který můžete využít. Stačí v objednávce zadat VERONIKA15 a dostanete 15% slevu.

Na co dalšího tsampu využít? Na konci stránky najdete odkaz na další recepty anebo do vyhledávání zadejte slovo tsampa. Mám tu recept na bramboráčky, kuličky, kaše, nápoje nebo sušenky. Budu moc ráda, když mi do komentářů napíšete, jak vám tsampa chutnala anebo co dobrého jste z ní připravily:-). Ráda vyzkouším nové recepty.

 

Postup:

Vše na kuličky smíchejte dohromady. Ghí použijte rozpuštěné nebo pokojové teploty, aby se vám s ním dobře pracovalo.

Promíchejte a z těsta tvarujte kuličky. Pokud se drolí, přidejte trochu mléka nebo medu.

Jako svačina do práce: Kuličky si můžete vzít jako svačinku do práce anebo na kolo. Já jsem si na to pořídila tuhle dózu od Tierra Verde. Víko drží na dvě klapky, takže se nikdy neotevře. Navíc se jen tak nerozbije, což se o plastových dózách říct nedá.

Snažím se plast používat co nejméně. Proto postupně nahrazuji plastové dózy za kovové nebo skleněné či bambusové. Tuhle dózu s sebou nosím do práce nebo na různé výlety, protože je nerozbitná.

 

Skladování: v lednici nebo mrazáku

Trvanlivost: v lednici několik dní, v mrazáku vydrží několik měsíců

 

Recepty na rostlinná mléka:

Rostlinné mléko si doma můžete také vyrobit, je to otázka chvilky. Většina mlék je bez lepku a všechny jsou samozřejmě bez laktózy. Normálně ořechy nebo semínka předem namáčím, ale nutné to není. Stačí všechno hodit do mixéru, rozmixovat a přecedit. Příprava vám zabere pár minut a za tu chuť to rozhodně stojí. Domácí rostlinná mléka neobsahují cukr, zahušťovadla ani aromata. Navíc jsou šetrné i k vaší peněžence. Všechny recepty na rostlinná mléka najdete zde: Rostlinná mléka