Rychlé knedlíčky do polévky z praženého ječmene (tsampy). Tyto knedlíčky mají hned několik výhod. Dají se zamrazit i na delší dobu, bez změny chuti nebo tvaru. Není nutné je dlouho vařit, protože obsahují pouze vodu a již tepelně upravenou tsampu. Vlastně je klidně můžete jíst i syrové. Dále obsahují hodně vlákniny, cenných vitaminů a minerálních látek, a navíc i minimum lepku, takže jsou lépe stravitelné.

Knedlíčky připravíte během chvilky a pak už je jen dáte do mrazáku. Budete je mít připravené, stačí je jen hodit do hotové polévky a krátce povařit. Knedlíčků si tak můžete vyrobit i větší množství, ať se s nimi nemusíte pokaždé dělat. V mrazáku vydrží celé měsíce. Kdo chce, ještě může knedlíčky ochutit sójovou omáčkou, čerstvými bylinkami anebo kořením.

 

Suroviny:

  • 50g tsampy ProTibet
  • 30g vody nebo zeleninového vývaru
  • Čerstvá petrželka nebo jiné bylinky
  • Špetka soli, pepře a můžete přidat i trochu cukru

 

Tsampu vyrábí a prodává ProTibet. Mám velkou radost, že jsem pro vás dostala slevový kód, který můžete využít. Stačí v objednávce zadat VERONIKA15 a dostanete 15% slevu.

Na co ještě se dá použít tsampa? Na zahuštění polévky, přípravu kaše (stačí zalít vodou nebo mlékem) i celozrnného nápoje. Také z ní připravíte vynikající lívance, bramboráčky nebo marokánky. Všechny recepty najdete v tomto článku: Recepty z tsampy. Myslím, že si vyberete:-).

 

Postup:

Tsampu smíchejte s vodou nebo vývarem (masovým, zeleninovým). Pokud použijete vývar, použijte studený. Zkuste udělat knedlíček a případně upravte těsto přidáním více tekutiny nebo tsampy. Nemá se rozpadat, ale držet pěkně pohromadě.

Z těsta udělejte kuličky. Dejte je do dózy anebo sáčku. Knedlíčky nelepí, takže by se k sobě neměly přilepit.

 

Použití: Knedlíčky nechte trochu povolit anebo je rovnou hoďte do vroucí polévky. Krátce povařte (5 minut).

 

Použít je můžete například do této polévky:

 

Polévka s tsampa knedlíčky

  • 1,5 litru domácího zeleninového vývaru (RECEPT)
  • 1 pytlík mražené zeleniny (mrkev a hrášek), 350-450g
  • Tsampa knedlíčky
  • Sůl a pepř

 

Vývar a zeleninu přiveďte k varu. Přidejte tsampa knedlíčky a 5 minut povařte. Osolte a opepřete podle chuti. Někdy ještě přidám rozšlehané vajíčko.

 

Skaldování: v mrazáku

Trvanlivost: několik měsíců