Také milujete šlehačkové zákusky? Vyzkoušejte větrníky se šlehačkovou náplní. Dříve jsem si v obchodě kupovala mražené větrníky které se po rozmrznutí změkly. Určitě už jste na ně v obchodě párkrát narazily. Tentokrát si je ale nemusíte kupovat a můžete si je udělat doma. Výhoda je, že nemusíte najednou sníst celý plech větrníků. Místo toho si podle chuti rozmrazíte jeden nebo více kusů a zbytek na vás počká v mrazáku. Mají dlouhou trvanlivost takže si jich můžete vyrobit i větší množství a až k vám přijede návštěva a nebudete vědět čím je pohostit budou po ruce tyhle větrníky s nadýchanou šlehačkovou náplní. Stačí je vyndat a za chvilku můžete nosit na stůl.
Suroviny
Těsto na větrníky:
- 125 ml vody (1/2 hrnku)
- 40g hery
- 40g hladké mouky
- 40g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 1/8 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
Šlehačková náplň:
- 250ml smetany ke šlehání
- 4 lžíce moučkového cukru
- 1 ztužovač šlehačky
*pár kapek vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr
Příprava
Šlehačková náplň:
- Vychlazenou smetanu ke šlehání smíchejte se ztužovačem šlehačky. Díky němu se šlehačka vždy podaří a hlavně více ztuhne. Náplň se nebude roztékat a bude držet svůj tvar
- Vyšlehejte elektrickým šlehačem nebo ručně dotuha
- Přidejte moučkový cukr a promíchejte, případně doslaďte. Pro vanilkovou příchuť přidejte i vanilkový extrakt nebo cukr
Větrníky:
- Tuk a vodu dejte do hrnce a přiveďte k varu
- Hladkou i polohrubou mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí. Přidejte do vroucí vody
- Za stálého míchání pokračujte dokud se těsto nepřestane lepit ke stěnám. Nebo v případě nepřilnavého povrchu nevytvoří kouli.
- Sundejte ze sporáku a nechte 5 minut vychladnout
- Ručně nebo šlehačem vmíchejte vejce a vypracujte hladké těsto
- Plech vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou
- Těsto plňte do sáčku nebo lisu na těsto a stříkejte na plech menší větrníky. Počítejte s tím, že ještě jednou tolik nabydou.
- Vložte do předehřáté trouby.
- Pečte na 210 stupňů než naběhnou a poté ztlumte teplotu na 190 stupňů a pečte dozlatova asi 15-20minut. Aby větrníky nespadly je potřeba po celou dobu pečení nechat troubu zavřenou.
- Po vychladnutí rozřízněte a plňte šlehačkovou náplní
- Větrníky položte na prkénko nebo plech a dejte přikryté fólií ztuhnout do mrazáku. Po zmrznutí je přendejte do sáčku nebo krabičky a vraťte do mrazáku. Zabrání to slepování větrníků.
Použití: větrníky vytáhněte a nechte v lednici nebo při pokojové teplotě povolit.
Skladování: v mrazáku
Trvanlivost: cca 6 měsíců