Také milujete šlehačkové zákusky? Vyzkoušejte větrníky se šlehačkovou náplní. Dříve jsem si v obchodě kupovala mražené větrníky které se po rozmrznutí změkly. Určitě už jste na ně v obchodě párkrát narazily. Tentokrát si je ale nemusíte kupovat a můžete si je udělat doma. Výhoda je, že nemusíte najednou sníst celý plech větrníků. Místo toho si podle chuti rozmrazíte jeden nebo více kusů a zbytek na vás počká v mrazáku. Mají dlouhou trvanlivost takže si jich můžete vyrobit i větší množství a až k vám přijede návštěva a nebudete vědět čím je pohostit budou po ruce tyhle větrníky s nadýchanou šlehačkovou náplní. Stačí je vyndat a za chvilku můžete nosit na stůl.

Suroviny

Těsto na větrníky:

  • 125 ml vody (1/2 hrnku)
  • 40g hery
  • 40g hladké mouky
  • 40g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1/8 lžičky prášku do pečiva
  • Špetka soli

Šlehačková náplň:

  • 250ml smetany ke šlehání
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 ztužovač šlehačky

*pár kapek vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr

Příprava

Šlehačková náplň:

  1. Vychlazenou smetanu ke šlehání smíchejte se ztužovačem šlehačky. Díky němu se šlehačka vždy podaří a hlavně více ztuhne. Náplň se nebude roztékat a bude držet svůj tvar
  2. Vyšlehejte elektrickým šlehačem nebo ručně dotuha
  3. Přidejte moučkový cukr a promíchejte, případně doslaďte. Pro vanilkovou příchuť přidejte i vanilkový extrakt nebo cukr

 

Větrníky:

  1. Tuk a vodu dejte do hrnce a přiveďte k varu
  2. Hladkou i polohrubou mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí. Přidejte do vroucí vody
  3. Za stálého míchání pokračujte dokud se těsto nepřestane lepit ke stěnám. Nebo v případě nepřilnavého povrchu nevytvoří kouli.
  4. Sundejte ze sporáku a nechte 5 minut vychladnout
  5. Ručně nebo šlehačem vmíchejte vejce a vypracujte hladké těsto
  6. Plech vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou
  7. Těsto plňte do sáčku nebo lisu na těsto a stříkejte na plech menší větrníky. Počítejte s tím, že ještě jednou tolik nabydou.
  8. Vložte do předehřáté trouby.
  9. Pečte na 210 stupňů než naběhnou a poté ztlumte teplotu na 190 stupňů a pečte dozlatova asi 15-20minut. Aby větrníky nespadly je potřeba po celou dobu pečení nechat troubu zavřenou.
  10. Po vychladnutí rozřízněte a plňte šlehačkovou náplní
  11. Větrníky položte na prkénko nebo plech a dejte přikryté fólií ztuhnout do mrazáku. Po zmrznutí je přendejte do sáčku nebo krabičky a vraťte do mrazáku. Zabrání to slepování větrníků.

Použití: větrníky vytáhněte a nechte v lednici nebo při pokojové teplotě povolit.

 

Skladování: v mrazáku

Trvanlivost: cca 6 měsíců