Vyrobte si vynikající a neuvěřitelně osvěžující kokosové mléko z čerstvého kokosového ořechu. Při výrobě získáte nejen mléko, ale také kokosovou vodu a kokosovou mouku. Mouky bude sice jen málo, ale jinak by se po mixování vyhodila a to by byla škoda. Kokosová mouka je velice drahá a proto se vyplatí jí pokaždé ukládat než našetříte dostatečné množství potřebné do vašich receptů. Mléko z kokosu chutná úplně jinak než kokosové mléko kupované. Mě osobně chutná více protože není tak tučné. Můžete si ho vychutnat samotné nebo ho používat jako náhradu do všech vašich receptů. Hodí se i pro tepelnou úpravu. Kokosové mléko v plechovce má velice výraznou chuť a proto v receptech chuť ostatních surovin docela přebíjí. V případě kokosového mléka se výrazné kokosové chuti bát nemusíte naopak je velice jemné.

Suroviny

 

  • 500ml horké vody (ne vařící)
  • 1 kokos

Příprava

  1. Do kokosu vyvrtejte dírky. Třeba pomocí vývrtky to docela jde.
  2. Kokosovou vodu vypijte nebo nalijte do mixéru
  3. Pomocí kladívka kokos rozbijte a vyloupněte,
  4. Škrabkou oloupejte tmavou stranu kokosu, aby mělo mléko příjemnou a jemnou chuť.
  5. Spolu s horkou vodou (ale ne vařící) kokos rozmixuje (asi 2 minuty)
  6. Přeceďte přes síto nebo látkový sáček na mléko a vymačkejte z kokosu co nejvíce mléka
  7. Suchý kokos nevyhazujte. Můžete z něj vyrobit kokosovou mouku (doporučuji nejdříve nasušit a vyrobit ji pak až z většího množství) nebo použít na pečení.
  8. Kokosové mléko přelijte do čisté lahve a uložte do chladu.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3-4 dny