Pšeničná mouka je klasika, ale druhů mouky je nespočet. Proto stojí za to nezůstat jen u jedné a všechny vyzkoušet kaštanová mouka se vyrábí z čerstvých kaštanů. Mouka je bezlepková, protože kaštany žádný lepek neobsahují a díky nízkému glykemickému indexu je vhodná i pro diabetiky. Používá se při pečení, vaření, k zahušťování polévek nebo omáček. Má příjemnou sladkou chuť a proto se hodí i do sladkých jídel. V receptu můžete nahradit až 25% pšeničné nebo jiné mouky za mouku kaštanovou beze změny vlastností. Okamžitě tak zvýšíte výživovou hodnotu daného jídla. Kaštanová mouka má vysoký obsah vitaminu C, E a B. V obchodě za kilo mouky zaplatí až 400 korun a proto se doma vyrobená mouka určitě vyplatí. Nebude sice tak dokonale hladká jako v obchodě, ale zdravá a chutná je úplně stejně. Kaštany rostou všude kolem nás takže si můžete  dětmi udělat kaštanový výlet. Maminka bude mít kaštanovou mouku a děti zase zvířátka z kaštanů a špejlí 😀 (tedy alespoň mi jsme je jako děti dělaly). Nebo pokud se vám nechce kaštany sbírat zkuste se po nich podívat v obchodě. Nemají je všude, ale na podzim je seženete.

Suroviny

cca 100 gramů mouky budete potřebovat:

  • 120 gramů jedlých kaštanů ve slupce

    Pomůcky: pánev, nůž (výborně funguje se zoubky), mixér nebo robot

Příprava

Kaštany se musí nejdříve zahřát, aby se odstranila tvrdá slupka.

  1. Kaštany nařízněte dvěma řezy do tvaru X a to na vypouklé straně kaštanu.
  2. Opékejte na rozpálené pánvi za občasného míchání po dobu 30 minut. Díky pečení bude slupka kaštanu změklá a půjde dobře oloupat.
  3. Abyste si nespálily ruce nechte kaštany pár minut vychladnout. Od naříznuté části kaštany pomocí nože kaštany oloupejte. Loupejte je dokud jsou ještě teplé, aby slupka znovu neztvrdla. Kaštany jsou pokryté takovou chlupatou částí tak tu oloupejte také. Pokud to nejde použijte nožík. V mouce by pak byli chomáčky vláken a ty tam nechceme.
  4. Oloupané kaštany nechte úplně vychladnout.
  5. Po ochlazení kaštany rozmixujte na prášek. Nyní to ještě nebude úplně suchá mouka. Namletí urychlí schnutí kaštanů a pak se ještě dosuší.
  6. Vysypte mouku na  jeden nebo více plechů podle množství. Mouku na plech sypte v tenké vrstvě, aby mohla co nejlépe schnout.
  7. Nechte do druhého dne nezakryté vyschnout. Proti prachu můžete na mouku položit papírový ubrousek nebo utěrku.
  8. Druhý den mixování opakujte. Kaštany už budou pěkně vyschlé a mouka bude o dost jemnější než první den.
  9. Na závěr mouku prosijte.
  10. Hotovou mouku uložte do uzavíratelné dózy

 

Použití: palačinky, lívance, buchty, koláče, chleba…použijte 75% mouky uvedené v receptu a 25% kaštanové. Dále už postupujte podle receptu. Receptů s kaštanovou moukou je hodně, brzy je najdete i na těchto stránkách.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: několik měsíců

 

Poznámka: Pokud jste nestihly kaštany oloupat a slupka už ztvrdla vraťte je na chvilku na pánev nebo na 175 stupňů do rozehřáté trouby.