Popularita špaldy poslední roky stále stoupá. Jedná se o druh nešlechtěné pšenice. Doma si z ní můžete vyrobit mouku a používat jí jako náhradu běžné mouky. Špaldová mouka má totiž vyšší obsah vlákniny a bílkovin, vše z ní upečené vás zasytí na delší dobu. Sníte toho méně a přesto budete sytí (to určitě ocení každý kdo se snaží zhubnout). Obsahuje i zrno které je v hladké pšeničné mouce odstraněno a zachová si tak více živin. Stejně jako u běžné mouky se i špaldová hodí na smažení, pečení, zahušťování a vaření. Jsou z ní chutné lívance, palačinky, ale i knedlíky nebo koláče. Skladujte jí v uzavřené nádobě, vše co je celozrnné chutná molům a o ty v mouce nikdo nestojí. Mouka vyrobená doma neobsahuje žádné látky zlepšující kvalitu mouky. Mouka je lépe stravitelná, ale pozor není bez lepku. Při použití do kynutých těst oceníte že kyne lépe než ostatní mouky. Dalším rozdílem je jemná oříšková chuť. Když to shrneme je špaldová mouka zdravější alternativou za klasickou pšeničnou mouku.

Suroviny

  • 1kg pšenice špaldy (celá zrna)
  • Pomůcky: mixér nebo kuchyňský robot, síto

Příprava

  1. Špaldu rozmixujte na prášek. Občas zastavte a mouku promíchejte. Mixování trvá 2-5 minut (záleží na výkonu přístroje)
  2. Přesijte a to co zůstane v sítu znovu rozmixujte.
  3. Špaldovou mouku uložte do uzavíratelné nádoby

Skladování: při pokojové teplotě v uzavřené nádobě

Trvanlivost: několik měsíců (pokud nevíte, kdy a kolik mouky budete potřebovat můžete si ji vyrobit vždy čerstvou)