Vyberte možnost Stránka

Celozrnná špaldová mouka

Celozrnná špaldová mouka
Popularita špaldy poslední roky stále stoupá. Jedná se o druh nešlechtěné pšenice. Doma si z ní můžete vyrobit mouku a používat jí jako náhradu běžné mouky. Špaldová mouka má totiž vyšší obsah vlákniny a bílkovin, vše z ní upečené vás zasytí na delší dobu. Sníte toho méně a přesto budete sytí (to určitě ocení každý kdo se snaží zhubnout). Obsahuje i zrno které je v hladké pšeničné mouce odstraněno a zachová si tak více živin. Stejně jako u běžné mouky se i špaldová hodí na smažení, pečení, zahušťování a vaření. Jsou z ní chutné lívance, palačinky, ale i knedlíky nebo koláče. Skladujte jí v uzavřené nádobě, vše co je celozrnné chutná molům a o ty v mouce nikdo nestojí. Mouka vyrobená doma neobsahuje žádné látky zlepšující kvalitu mouky. Mouka je lépe stravitelná, ale pozor není bez lepku. Při použití do kynutých těst oceníte že kyne lépe než ostatní mouky. Dalším rozdílem je jemná oříšková chuť. Když to shrneme je špaldová mouka zdravější alternativou za klasickou pšeničnou mouku.

Suroviny

  • 1kg pšenice špaldy (celá zrna)
  • Pomůcky: mixér nebo kuchyňský robot, síto

Příprava

  1. Špaldu rozmixujte na prášek. Občas zastavte a mouku promíchejte. Mixování trvá 2-5 minut (záleží na výkonu přístroje)
  2. Přesijte a to co zůstane v sítu znovu rozmixujte.
  3. Špaldovou mouku uložte do uzavíratelné nádoby

Skladování: při pokojové teplotě v uzavřené nádobě

Trvanlivost: několik měsíců (pokud nevíte, kdy a kolik mouky budete potřebovat můžete si ji vyrobit vždy čerstvou) 

 Jaké další mouky si doma můžete vyrobit?

1.Sójová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/sojova-mouka/ 

2. Kamutová mouka: https://www.zijemehomemade.cz/kamutova-mouka/

3. Rýžová mouka(bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/ryzova-mouka/

4. Pohanková mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/pohankova-mouka/

5. Ovesná mouka: https://www.zijemehomemade.cz/ovesna-mouka/

6. Chia mouka(bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/chia-mouka/

7. Amarantová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/amarantova-mouka/

8. Žitná celozrnná mouka: https://www.zijemehomemade.cz/celozrnna-zitna-mouka/

9. Žaludová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/zaludova-mouka/

10. Kokosová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/kokosove-mouka-z-cerstveho-kokosu-a-mleko-jako-bonus/

11. Kaštanová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/kastanova-mouka/

 

O autorovi

Veronika Poláčková

Autorka všech receptů na tomto webu.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..