Jak udělat ze špaldy celozrnnou špaldovou mouku

Jak udělat ze špaldy celozrnnou špaldovou mouku
Popularita špaldové mouky poslední roky stále stoupá. Co to ale vlastně ta špalda je?
Špalda je druh nešlechtěné pšenice. Mouku z ní je skvělou náhradou za mouku pšeničnou. Špaldová mouka má totiž vyšší obsah vlákniny a bílkovin. Vše z ní upečené vás tedy zasytí na delší dobu. Sníte toho méně a přesto budete sytí (to určitě ocení asi každý, kdo se snaží zhubnout). Obsahuje i zrno, které je v hladké pšeničné mouce odstraněno a obsahuje tak více živin.
Dříve jsem mouku kupovala, ale pak jsem přišla na tom, že se doma dá snadno namlít. Nepotřebujete na to žádné speciální vybavení a trvá to sotva 2 minuty.
Kde použít špaldovou mouku?
Na smažení (obalování), pečení, zahušťování i vaření
Skvělé jsou špaldové chleby (viz úvodní foto), housky a jiné pečivo
Jsou z ní chutné lívance, palačinky, ale i knedlíky nebo koláče.
Při použití do kynutých těst oceníte že kyne lépe než ostatní mouky.
 Mouka vyrobená doma neobsahuje žádné látky zlepšující kvalitu mouky. Kromě toho mi přijde, že chleba z ní je chutnější, když si mouku vždy namelu až před použitím. Mouka ze špaldy je lépe stravitelná, ale pozor není bez lepku. Chuťově je také trochu odlišná, má takový oříškový nádech. Když to shrneme je špaldová mouka zdravější alternativou za klasickou pšeničnou mouku a proto stojí za to tuto mouku zařadit do svého jídelníčku.

Budete potřebovat:

  • 1kg pšenice špaldy (celá zrna)*
  • Pomůcky: mixér nebo kuchyňský robot, síto
*Kupuji v obchodě se zdravou výživou. Vždy je lepší sáhnout po bio kvalitě.

Postup

  1. Špaldu nasypte do mixéru a rozmixujte na prášek. Občas zastavte a mouku promíchejte. Mixování trvá 2-5 minut (záleží na výkonu přístroje). Některé mixéry mají pěchovátko a díky tomu můžete mixovat bez zastavení (používám Eta Vitalblend).
  2. Mouku prosijte, a to co zůstane v sítu znovu rozmixujte.
  3. Špaldovou mouku uložte do uzavíratelné nádoby.

Domácí celozrnná mouka ze špaldy. Nepotřebujete žádné speciální vybavení. Skvělá na domácí pečivo jako je chleba, koláčů i buchet

Skladování: při pokojové teplotě v uzavřené nádobě

Trvanlivost: několik měsíců, ale většinou si jí vyrábím čerstvou – tedy jen tolik, kolik potřebuji. Malá množství dokonce dělám i v elektrickém mlýnku na kávu, jde to v něm krásně.

 

O autorovi

Veronika Poláčková

Autorka všech receptů na tomto webu.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *