Představuji vám recept na mé nejoblíbenější hamburgerové housky. Dříve jsem používala z obchodu ty posypané sezamovým semínkem, ale hrozně se po naplnění rozpadali. Tyto housky drží tvar a rozpadat se určitě nebudou, ale také naprosto famózně chutnají. Vždycky jsem toužila po tmavých hamburgerových houskách jak to vidíte ve filmu když jedí hamburgery. Konečně jsem se dočkala. Krásná barva housek je vytvořená vajíčkem a pokud chcete můžete přidat i sezamové semínko. Housky můžete použít nejen na hamburgery, ale také jako běžné pečivo (i na sladko). Až budete příště dělat hamburgery určitě je vyzkoušejte protože tyhle housky vás určitě nezklamou.

Suroviny

Na 8 velkých nebo 12 malých housek budete potřebovat:

  • 580g hladké mouky
  • 250ml teplé vody
  • 80ml oleje
  • 50g cukru
  • 2 balení sušeného droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli+vejce na potřeníVolitelné:

    *sezamová semínka na posypání

Příprava

Teplou, ale ne vařící vodu (40-45 stupňů) smíchejte s droždím a lžičkou cukru.

Nechte 10 minut vzejít kvásek.

Do větší mísy dejte mouku, olej, cukr, vejce a přidejte i kvásek.

Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujte těsto. Stačí když jsou suroviny smíchané, není třeba několik minut těsto prohnětávat.

Vytvarujte housky a položte je na plech. V troubě dost naběhnou tak je vždy rozdělím na dva

plechy, aby měli dost místa (ale můžete je upéct i najednou, jen se možná na pár místech dotknou).

Zakryjte utěrkou a nechte 10 minut kynout.

Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů a když jsou housky vykynuté vložte do trouby. K pečení používám střední rošt a zjistila jsem že mi housky více naběhly a zezlátly když použiji horní i dolní ohřev s větráčkem. Pokud ale tuto možnost nemáte můžete je upéct i na běžný program (možná bude doba pečení o pár minut delší).

Housky pečte až zhnědnou 12-15 minut. Myslím tím hezky zhnědnou jako na fotce.

Skladování: v uzavřeném obalu

Trvanlivost: 3 dny

 

                                      V čem pečivo skladovat?

Často se mě ptáte, co máte dělat, aby vám chleba nebo jiné pečivo dlouho vydrželo. Jestli vám mohu něco z vlastní zkušenosti doporučit, tak je to funkční pytlík na chleba Wrap up. Je vyrobený tak, že pečivo dýchá a netvrdne. Také má protiplísňovou úpravu. Prodává se v různých velikostech i vzorech. Dá se použít na chléb, bagety, housky i jiné pečivo. Nebo si ho můžete vzít s sebou na bezobalový nákup pečiva. 

Podívejte se na test pytlíku a jeho výsledky: Funkční pytlík na chleba Wrap up . Já jsem s ním maximálně spokojená. Nemusím díky němu péct obden nové pečivo. Teď už mi vydrží mnohem déle:-).