Recept na rychlé domácí houstičky, na které nebudete dlouho čekat. Stačí vše smíchat, udělat housky a dát do trouby. Zaberou vám tak 30 minut a to včetně pečení.

 

Množství: 8 housek

 

Suroviny:

  • 400g hladké mouky 
  • 260g vlažné vody
  • 1 lžíce oleje (10 gramů)
  • 1/2 sáčku sušeného droždí (=1/2 PL, 1 a 1/4 lžičky nebo 3,5 gramu)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru

Volitelně: Razítko na housky (mám ho z Tescomy)

 

Razítko na housky je skvělá věc, housky vypadají jako od profíka a to se s nimi nemusíte ani plést:-).

 

Postup:

Vše smíchejte ve velké míse dohromady. Promíchejte anebo dejte do robota s hnětacím nástavcem.

Poté těsto vyklopte na vál. Rozdělte na 8 dílů a vyválejte kuličky. Kuličky trochu protáhněte, ať mají housky oválný tvar. Podle potřeby podsypávejte moukou.

Aby housky vypadaly jako z obchodu, můžete použít vykrajovátko na housky. Sehnala jsem ho u Tescomy. Stačí těsto zmáčknou a je to. Těsto nesmí lepit, jinak se k nim může vykrajovátko přichytit. Proto je předtím obalte v mouce, přebytek oklepejte a pak teprve vykrojte.

 

Podívejte se, jak je to s razítkem na housky jednoduché:

Housky potřete rozšlehaným vajíčkem s troškou mléka anebo samotným mlékem. Pokud vám nevadí, že budou světlejší, ničím je nepotírejte.

Housky vložte do předehřáté trouby, střední rošt na 170 stupňů. Pečte 15-20 minut. Ke konci ještě zapínám větráček nebo horní ohřev. Houstičky pak pěkně ztmavnou.

Trvanlivost: Housky snězte do 2 dnů.

 

V čem pečivo skladovat?

Často se mě ptáte, co máte dělat, aby vám chleba nebo jiné pečivo dlouho vydrželo. Jestli vám mohu něco z vlastní zkušenosti doporučit, tak je to funkční pytlík na chleba Wrap up. Je vyrobený tak, že pečivo dýchá a netvrdne. Také má protiplísňovou úpravu. Prodává se v různých velikostech i vzorech. Dá se použít na chléb, bagety, housky i jiné pečivo. Nebo si ho můžete vzít s sebou na bezobalový nákup pečiva.

Podívejte se na test pytlíku a jeho výsledky: Funkční pytlík na chleba Wrap up . Já jsem s ním maximálně spokojená. Nemusím díky němu péct obden nové pečivo. Teď už mi vydrží mnohem déle:-). Používám ho už více jak 1 rok a už bych neměnila. Alespoň nepotřebuju chlebník:-).

 

Kváskový chléb

Chléb s melasou

 

Francouzské bagety