Jeden z mých nejoblíbenějších recept. Jednoduchý a naprosto famózní. Křupavá bageta s nasáklá česnekovým máslem. Ideální volba pro rychlý oběd nebo večeři. Při pečení to po celém bytě tak krásně voní, že si budete říkat jestli jich nepečete málo. U nás doma to bylo vždycky málo protože po upečení zmizí opravdu závratnou rychlostí. V obchodech se dá sice také koupit, ale domácí je domácí.

Suroviny

  • 1 střední francouzská bageta (110 gramů)
  • 60 gramů másla
  • 3-5 stroužků česneku
  • 1 lžička čerstvé petrželky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/8 lžičky černého pepře
  • sýr na postrouhání (25-50g) např. Eidam

Příprava

  1. Máslo rozpusťte v mikrovlnné troubě.
  2. Česnek oloupejte a utřete. Pro méně česnekovou chuť zvolte jen 3 stroužky pro milovníky česneku klidně 5 a více.
  3. Čerstvou petrželku nadrobno pokrájejte
  4. Do rozpuštěného másla přidejte utřený česnek, petrželku, sůl i pepř a promíchejte
  5. Bagetu po 2-3 cm nařízněte hlubokými zářezy. Naplňte je česnekovým máslem a zabalte do alobalu
  6. Vložte na plech a pečte v předehřáté troubě na 210 stupňů po dobu 5 minut. Poté alobal opatrně rozbalte (ať se nespálíte), postrouhejte sýrem (nebo položte plátky) a odkrytou bagetu pečte dalších 3-5 minut dozlatova

Nejlépe chutná horká. Uvidíte, že až se při pečení rozvoní po celém bytě ani vás nenapadne bagetu schovávat.