které Naan je indický chléb. Hodí se k indickým jídlům, ale také k polévce nebo guláši. Také ho můžete natřít máslem a dát si ho se šunkou a sýrem. Prostě jako klasické pečivo😊 Chutná jako pita chleba, ale je o dost nadýchanější a také je krásně měkký. Indický chléb dělám docela často, protože mám za chvilku celou mísu pečiva. Vánoce už jsou skoro za dveřmi a tak jsem mu také dodala vánoční vzhled. Pomocí vykrajovátka jsem z těsta vykrájela stromečky, ale použít můžete jakékoliv vánoční vykrajovátko které doma máte. Chleba byl velký asi tak 10 centimetrů, ale hodí se i malá vykrajovátka. S malými vykrajovátky zase získáte plnou mísu mini vánočních chlebíků. Asi ty mrňavé udělám na Silvestra a dám k nim misky s různými pomazánkami. Jsou malé, takže jako party jídlo perfektní.

Suroviny

  • 500g hladké mouky
  • 360ml vlažné vody
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli

Pomůcky: velké nebo malé vánoční vykrajovátko

Příprava

  1. Z vlažné vody, cukru a sušeného droždí nechte vzejít kvásek. Tyto suroviny promíchejte a nechte 10 minut stát (nezakryté). Voda mám být teplá, ale tak abyste v ní udržely prst jinak droždí nevzejde.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku se solí. Také přidejte kvásek a promíchejte, dokud se vše pěkně nespojí.
  3. Těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte na 1 až 1,5 centimetru vysoké těsto (tedy docela vysoké). Podle potřeby podsypávejte hladkou moukou.
  4. Z těsto vykrájejte jeden nebo druhů vánočních tvarů a dejte je na rozpálenou pánev. Indický chléb se peče na sucho, pánev tedy ničím nevymazávejte. Pečte z obou stran dozlatova (1-2 minuty strana) na vysokou teplotu. Až se na těstu objeví hnědé flíčky můžete chleba otočit.

 

Použití: k indickému jídlu (hlavní jídla, polévky), ke guláši, polévce, jako běžné pečivo na sladko i na slano: třeba s máslem a šunkou. Výborně také chutná ještě teplý, potřený rozpuštěným máslem nebo ghí, posypaný solí a ještě lépe když přidáte i posekané bylinky.

 

Skladování: v uzavřeném obalu při pokojové teplotě nebo v lednic. Chléb můžete druhý den ohřát v mikrovlnce nebo troubě, pokud chcete, aby byl zase jako čerstvě upečený.

Trvanlivost: 3 dny