Klasiku už mám napečenou – linecké, vanilkové rohlíčky i pracny. Přiznám se, že mám nejen napečeno, ale taky snědeno. Jsem zase na nule a můžu začít znovu. Takhle je to každý rok a nevadí mi to. Lepší sníst cukroví dřív než ho zakazovat celé rodině a vytáhnout ho až na Štedrý den. Je tu přeci od toho, aby se jedlo😊.

Řekla jsem si, že když už mám klasiku za sebou, udělám něco nového. Loni jsem dělala ježky z nepečeného těsta, tak jsem si řekla, že je zkusím i upéct. Těsto je podobné lineckému, je krásně křehké a moc dobré. Ohlas rodiny mě překvapil. Všichni byly nadšení a prosili mě o další ježky. Rodiče mi říkají do telefonu – přijeď, ale hlavně nezapomeň vzít ježky:-D. Už dělám asi třetí armádu ježků a není to dost. Do Vánoc nevydrží, s tím jsem ovšem ani nepočítala. Jedině, že je napeču až den před Vánoci.

Postup je jednoduchý – je to jako když pracujete s modelínou. Na ty bodliny mám svůj osvědčený postup, který jsem si vymyslela. Můžete je udělat i bez bodlin, ale podle mě to za těch pár minut navíc stojí. Přeci co by to bylo za ježka, kdyby nebyl bodliny?

Řekla bych, že ježci budou jednoznačně vítězi těchto Vánoc. Každý rok volíme to nejoblíbenější – co všem nejvíce chutnalo a také to, kterého se nejvíce upeklo. Letos to budou na 100% ježci😊.

Pojďme se tedy mrknout na recept, ať si tyhle roztomilé ježečky můžete upéct. Jsou totiž přímo k sežrání:-D.

 

Těsto:

  • 700g hladké mouky
  • 100g moučkového cukru
  • 400g studeného másla
  • 2 žloutky

 

Poleva:

  • 200g hořké nebo mléčné čokolády
  • 2-4 lžičky kokosového oleje

 

Pomůcky: nízký plech, pečící papír, ostré nůžky, miska na vodní lázeň, malý rendlík

 

Postup:

Máslo nakrájejte na kostky a společně s ostatními surovinami dejte do mísy. Ručně nebo v robotu vypracujte těsto.

Těsto můžete rovnou zpracovat anebo pro ještě křehčí těsto nechat 2 hodiny odležet. Po vyndání z lednice bude hodně tuhé, proto ho musíte nechat trochu povolit a krátce propracovat.

Nyní z těsta udělejte kuličky. Já jsem z toho udělala celkem 80 kuliček = 80 ježků.

Poté kuličky vytvarujte do válečku se špičatým nosem.

Tělíčko trochu zmáčkněte, aby mělo rovný podstavec. Když jsem to neudělala, ježci při pečení přepadávaly do boku.

Vezměte si ostré nůžky a udělejte ježkovi bodliny. Nos a obličej nechte samozřejmě volný. Chce si to vychytat úhel, aby bodliny vypadaly hezky. Stříhám jednu řadu dozadu a pak teprve druhou. Přijde mi, že to vypadá lépe, než když jsem stříhala náhodně. Začínám tedy od obličeje, postupuju dozadu a pak začnu vedle. Ježky držím při stříhání v ruce, jde to lépe, ale můžete i na podložce, jestli vám to vyhovuje.

Při stříhání nezajíždějte moc dolů, aby se vám ježek nerozpadl. Stačí 0,25-0,5cm.

Ježky opatrně přeneste na plech. Celkem vám to vyjde na 4 plechy. Nejlepší je připravit si 4 plechy vyložené pečícím papírem a pak už je jen postupně upéct. Jestli máte doma tolik plechů, je to prima.

Ježky pečte na 175 stupňů dozlatova. Mě to trvalo cca 25 minut. Až začnou tmavnout, můžete vyndávat. Po upečení je nechte ještě trochu vychladnout, budou velice křehcí a pak teprve přendejte.

Po vychladnutí ježky polijte polevou:

 

Čokoládová poleva

Do vodní lázně dejte rozpustit 200 gramů nalámané mléčné nebo hořké čokolády. Já jsem použila čokoládu hořkou. Těsto je sladší, tak se to pěkně vyváží. Stačí 30% čokoláda nebo pro fajnšmekry 70% a více😊.

Když je čokoláda rozpuštěná, přidejte 3 lžičky kokosového oleje. Olej čokoládu naředí, aby se vám ježci snadno polévaly. Samotnou čokoládou jsem to zkoušela a v bodlinách zůstávalo více čokolády, než by mělo a nevypadalo to hezky.

Polevu promíchejte a nalijte do misky.

Ježka chytněte za první třetinu těla (jen za nos by asi prasknul) a bodlinami ponořte do čokolády. Spodní část jsem nenamáčela. Nechte trochu okapat, položte na pečící papír a pokračujte.

Nakonec ježkům udělejte oči a nos pomocí špejle nebo štětečku namočeného do čokolády.