Vánoční cukroví s nádechem orientu. Najdete v něm cizrnovou mouku, kardamom a pistácie. Sušenky ještě můžete vylepšit přidáním růžové vody, ale i bez ní jsou skvělé. Protože obsahují pouze cizrnovou mouku jsou sušenky bezlepkové. Nenajdete v nich ani máslo nebo vajíčko, a tak si na nich mohou pochutnat i vegani. Cizrnové sušenky dělám jako vánoční cukroví anebo je peču na různé oslavy a rodinné sešlosti. Tento týden jsme slavily přítelovi narozeniny, a tak jsem jeden plech upekla. Rodiče moc na ochutnávání nových věcí nejsou, ale tyto sušenky jim chutnaly. Trochu jsem se bála toho, že jsem jich upekla moc a zůstanou na talíři. Místo toho ale zmizely jako první. Prázdný talíř je nejlepší odměnou každé kuchařky a tak jsem měla velkou radost.

Suroviny

  • 180g cizrnové mouky
  • 100g kokosového oleje
  • 90g moučkového cukru
  • 5 lžiček vody*
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • 10-20 pistácií na posypání

*nebo 2 lžičky růžové vody a 3 lžičky vody pro chuť orientu

Příprava

  1. Kokosový olej nechte povolit, aby se s ním dobře pracovalo. Přidejte vodu, kardamom a spolu s olejem dobře promíchejte. Olej musí být úplně rozpuštěný, tedy žádné hrudky.
  2. Dále přidejte cizrnovou mouku a vypracujte těsto. Dobře propracujte.
  3. Uřízněte si kousek potravinové fólie a těsto na ní vysypte. Vypracujte váleček a po zabalení ještě umačkejte. Udělat můžete kulatý váleček nebo i hranolek. Záleží na tom, jaké chcete sušenky. Další možnost je těsto napěchovat do silikonových formiček na pralinky.
  4. Těsto dejte ve fólii nebo formičkách dejte na 2 hodiny odležet do lednice.
  5. Váleček po vyndání z lednice nakrájejte ostrým nožem na 20 plátků (1,5cm silné). Krájejte opatrně aby se těsto nerozpadlo. Pokud je těsto moc tuhé a nejde nakrájet nechte ho 10-15 minut povolit na lince.
  6. Sušenky potřete vodou a posypte posekanými pistáciemi.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 150 stupňů 12-15 minut.

 

Skladování: v chladu