Vánoční pizza tak trochu jinak. Místo klasické pizzy uděláte z pizza těsta bulky, které se naplní vším, co se normálně dává na pizzu (šunka, sýr a rajčatová omáčka). Vytvoříte tak nádherně vypadající vánoční pizza stromek. Příbor potřebovat nebudete, stačí si odtrhnout jednu plněnou pizza bulku a pustit se do jídla. Chutnají dobře teplé i studené.
Suroviny
Těsto:
- 350g hladké mouky
- 250 ml teplé vody
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
Náplň:
- 200g omáčky na pizzu nebo kečupu
- 100-150g šunky na kostičky
- 150-200g Eidamu (nebo jiný oblíbený sýr)
- 100g mražené kukuřice (lze vynechat)
Volitelně:
Feferonky, chilli papričky, klobáska, tvrdý salám, olivy, žampiony…cokoliv co máte na pizze rádi. Každou bulku můžete udělat jinou😊
Omáčka na pizzu (nebo můžete použít kečup, ale tohle je lepší:-))
- 200g pasírovaných rajčat v konzervě nebo ve skle (ty v krabici bývají dost kyselé)
- 2 lžičky cukru
- ½ lžičky soli
- 1/8 lžičky černého pepře
- špetka sušené bazalky (volitelné)
Příprava
KROK 1: TĚSTO
- Teplou vodu smíchejte se sušeným droždím a cukrem. Promíchejte a nechte 10 minut vzejít kvásek.
- V druhé míse smíchejte mouku, sůl, olej a přidejte i kvásek.
- Těsto nechte 30-60 minut kynout pod utěrkou.
- Když je těsto vykynuté dejte ho na pomoučněný vál a rozdělte ho na 16 stejných dílů.
- Každý kousek vyválejte na cca 8*8 centimetrů velký čtverec (podle potřeby podsypávejte).
- Na naplnění si do misek připravte omáčku na pizzu (jen vše smíchejte) nebo kečup, kukuřici, šunku pokrájenou na kostičky, najemno nastrouhaný sýr a vše co ještě do pizzy chcete přidat.
KROK 2: PLNĚNÍ
- Doprostřed každého čtverce dejte lžíci rajčatové omáčky, šunku, kukuřici a na závěr sýr. Stejně jako ovocné knedlíky k sobě zmáčkněte okraje.
KROK 3: SLOŽENÍ STROMKU
- Naplněně bulky dávejte na plech vyložený pečícím papírem – spojem dolů. Jako první bude kmen stromku-tedy jedna bulka (já jsem na něj zapomněla, takže ho na fotce nehledejte). Nad tím bude řada 5 bulek, pak 4, 3, 2 a nakonec 1. Bulky dávejte tak aby se dotýkaly. Podívejte se na fotku nahoře jak to má být.
- Na závěr celý stromek potřete rozšlehaným vajíčkem.
KROK 5: ŠUP S NÍM DO TROUBY
- Pečte v předehřáté troubě na 190 stupňů dozlatova 15-20 minut (střední rošt). Až stromek zhnědne jako na fotce můžete ho vytáhnout.