Vánoční pizza tak trochu jinak. Místo klasické pizzy uděláte z pizza těsta bulky, které se naplní vším, co se normálně dává na pizzu (šunka, sýr a rajčatová omáčka). Vytvoříte tak nádherně vypadající vánoční pizza stromek. Příbor potřebovat nebudete, stačí si odtrhnout jednu plněnou pizza bulku a pustit se do jídla. Chutnají dobře teplé i studené.

Suroviny

Těsto:

  • 350g hladké mouky
  • 250 ml teplé vody
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli

 

Náplň:

  • 200g omáčky na pizzu nebo kečupu
  • 100-150g šunky na kostičky
  • 150-200g Eidamu (nebo jiný oblíbený sýr)
  • 100g mražené kukuřice (lze vynechat)

Volitelně:

Feferonky, chilli papričky, klobáska, tvrdý salám, olivy, žampiony…cokoliv co máte na pizze rádi. Každou bulku můžete udělat jinou😊

 

Omáčka na pizzu (nebo můžete použít kečup, ale tohle je lepší:-))

  • 200g pasírovaných rajčat v konzervě nebo ve skle (ty v krabici bývají dost kyselé)
  • 2 lžičky cukru
  • ½ lžičky soli
  • 1/8 lžičky černého pepře
  • špetka sušené bazalky (volitelné)

Příprava

KROK 1: TĚSTO

  1. Teplou vodu smíchejte se sušeným droždím a cukrem. Promíchejte a nechte 10 minut vzejít kvásek.
  2. V druhé míse smíchejte mouku, sůl, olej a přidejte i kvásek.
  3. Těsto nechte 30-60 minut kynout pod utěrkou.
  4. Když je těsto vykynuté dejte ho na pomoučněný vál a rozdělte ho na 16 stejných dílů.
  5. Každý kousek vyválejte na cca 8*8 centimetrů velký čtverec (podle potřeby podsypávejte).
  6. Na naplnění si do misek připravte omáčku na pizzu (jen vše smíchejte) nebo kečup, kukuřici, šunku pokrájenou na kostičky, najemno nastrouhaný sýr a vše co ještě do pizzy chcete přidat.

KROK 2: PLNĚNÍ

  1. Doprostřed každého čtverce dejte lžíci rajčatové omáčky, šunku, kukuřici a na závěr sýr. Stejně jako ovocné knedlíky k sobě zmáčkněte okraje.

KROK 3: SLOŽENÍ STROMKU

  1. Naplněně bulky dávejte na plech vyložený pečícím papírem – spojem dolů. Jako první bude kmen stromku-tedy jedna bulka (já jsem na něj zapomněla, takže ho na fotce nehledejte). Nad tím bude řada 5 bulek, pak 4, 3, 2 a nakonec 1. Bulky dávejte tak aby se dotýkaly. Podívejte se na fotku nahoře jak to má být.
  2. Na závěr celý stromek potřete rozšlehaným vajíčkem.

KROK 5: ŠUP S NÍM DO TROUBY

  1. Pečte v předehřáté troubě na 190 stupňů dozlatova 15-20 minut (střední rošt). Až stromek zhnědne jako na fotce můžete ho vytáhnout.