Máte rádi krekry a křupavé dobroty? Vyzkoušejte cizrnové tortilla chipsy. Hodí se nejen k mexické kuchyni, ale i k salátu nebo polévce. Skvělé jsou i s různými pomazánkami jako zdravá svačinka. Nebo s domácí salsou? Těch možností, jak si vychutnat tyto chipsy je tolik, stačí si vybrat anebo je vyzkoušet všechny😊.

 

Suroviny:

  • 30g cizrnové mouky
  • 30g vody
  • Volitelně: ½ lžičky koření (na quesadilly, enchiladas nebo jakékoliv jiné)
  • 1 lžička slunečnicového nebo olivového oleje
  • ¼ lžičky soli

 

Postup:

Cizrnovou mouku smíchejte s vodou, kořením, olejem a solí. Pro jemnější těsto můžete všechny suroviny rozmixovat. V cizrnové mouce jsou občas kousky cizrny a tímto je odstraníte.

Připravte si plech vyložený pečícím papírem. Těsto na něj nalijte a rozetřete do kruhu. Těsto rozetřete tak, aby nebylo moc tenké. Papír pod ním by neměl prosvítat. Nejsem si jistá, jak vysoké bylo to moje, ale řekla bych 3mm?

Vložte do předehřáté trouby (střední rošt je ideální). Pečte na 175 stupňů 15-25 minut. Moje trvaly přesně 22 minut, pro měkké krekry. Křupavé pak 30 minut. Záleží na vás, jestli chcete měkké nebo křupavé krekry, podle toho upravte dobu pečení.

 

Použití: k pomazánce, s dipem, salsou, k polévce nebo hlavnímu jídlu jako příloha. Když je dobře nakořeníte a osolíte, dají se jíst i samotné, jako chipsy😊.

 

Koření: Vyzkoušejte různé směsi. Zatím jsem vyzkoušela koření na gyros, quesadilly, enchiladas a chilli con carne. Všechny byly moc dobré. Nebo použijte jen sůl, pepř či kmín.

 

Cizrnovou mouku jsem sehnala na Biosféře (www.biosfera.cz). Mají tam toho mnohem více například rýžovou mouku nebo mouku z červené čočky. Ušetří mi to čas sháněním potřebných surovin v okolních obchodech, přeci jen tyhle mouky a jiné věci ze zdravé výživy neseženete všude. Taky je to všechno pěkně na jednom místě:-). 

 

Skladování: v lednici nebo mrazáku

Trvanlivost: v lednici pár dní, v mrazáku několik měsíců.