Tenhle týden bude plný sušenek. Napekla jsem jich totiž pořádnou zásobu. Pořád si doma stěžuju, že není něco sladkého, tak jsem jich upekla víc. Teď už si snad alespoň na nějakou dobu nebudu moci stěžovat😊.

Americké cookies jsou mé nejoblíbenější sušenky. Jsou křupavé, plné kousků čokolády a navíc mají delší trvanlivost než například buchta či bábovka. Dokonce si můžete zamrazit těsto nebo rovnou upečené sušenky. Dělám několik druhů, odkaz na ostatní recepty najdete na konci receptu. Tohle je recept na čokoládové sušenky plné kakaa a kousků čokolády.

Chcete poradit jednu dobrotu? Použijte 30 gramů bílé čokolády, 30 hořké a 30 mléčné. Přesně takové sušenky jsem si dřív kupovala, ale proč si je kupovat, když místo jedné můžu mít hned dva plechy? Dva plechy jsou lepší než jedna😊. Mimochodem ta sušenka mě stála 20 korun a to je cena za celý plech těchto sušenek.

S Jardou jsme se shodli na tom, že je upeču jako vánoční cukroví. Nezabere to moc práce, žádné vykrajování ani zdobení. Jsou vynikající, tak proč ne? Dejte mi vědět, jak vám chutnaly.

 

Suroviny:

  • 250g hladké mouky
  • 170g třtinového cukru
  • 115g změklé hery
  • 20g hořkého kakaa
  • 1 vejce vel. M
  • ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • +50-100g čokoláda (hořké, mléčné, bílé nebo mix)

Kypřicí prášek bez fosfátů a bez lepku. Mám ho z www.biosfera.cz

 

Postup:

Všechny suroviny na těsto smíchejte v míse. Jako poslední vmíchejte čokoládu.

Čokoládu nakrájejte na kostičky. Lepší jsou kousky než čokoláda nakrájené na drobečky. V sušenkách pak budou kousky čokolády.

Nyní z těsta udělejte váleček a dejte ho na hodinu do lednice.

Těsto na čokoládové cookies: druhé zleva. Zbytek jsou další druhy cookies

Poté těsto nakrájejte na kolečka silná asi tak 2 centimetry. Tvar se trochu poničí, ale stačí sušenky trochu poválet, aby byly zase kulaté a doupravit (můžete je trochu přejet válečkem).

Sušenky rozdělte mezi dva plechy. Nechte mezi nimi dostatečný odstup, zdvojnásobí svůj objem.

Sušenky ještě můžete posypat čokoládou.

Dejte do trouby na 175 stupňů a pečte 15-20 minut. Já jsem zapnula větráček, aby to šlo rychleji. Pekla jsem je přesně 15 minut. Sušenky jsou na povrchu suché, ale jinak ještě docela měkké. Po vyndání z trouby se ještě zpevní. Důležité je nechat sušenky po vyndání chvilku vychladnout a opatrně něčím podebrat. Jinak se mohou polámat.

Poté dejte do trouby i druhý plech.

Sušenky nechte vychladnout na mřížce, aby se nezapařily. Zcela vychladlé sušenky dejte do dózy.

Tipy na podávání: sušenky s arašídovým máslem, zmrzlinový sendvič (recept), namočené do mléka

 

Skladujte při pokojové teplotě

 

Jak sušenky zamrazit?

Zamrazit lze celý váleček těsta, těsto nakrájené na sušenky i upečené sušenky.

Těsto můžete nakrájet na kolečka, rozložte na plech a dejte do mrazáku. Až ztuhnou, přendejte je do dózy nebo sáčku. Pro upečení rozložte sušenky na dva plechy, nechte rozmrazit a poté upečte dle návodu. V případě celého těsta, nechte těsto nejprve povolit, nakrájejte a upečte. Již upečené sušenky stačí nechat chvilku ohřát na pokojovou teplotu