Klasické loupáky jsem trochu vylepšila domácími povidly. Naštěstí kousek od nás byl pěkný stromek švestek, ze kterého jsem mohla vyrobit zásobu povidel na celý rok. Vždycky jsem si džemem nebo povidly loupáčky mazala tak jsem si řekla proč to nespojit? Loupáky můžete potřít máslem, ale právě díky povidlům nejsou suché a chutnají skvěle i samotné.

Suroviny

  • 400g hladké mouky
  • 180ml teplého mléka
  • 80g cukru moučky
  • 70g rozpuštěného másla
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek na potření
  • mák na posypání (celý)
  • na naplnění: asi 5 lžic povidel

Příprava

  1. Z teplého mléka, sušeného droždí a lžičky cukru vypracujte udělejte kvásek: smíchejte a nechte 10 minut kvásek vyběhnout.
  2. Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte těsto.
  3. Těsto nechte kynout 1 hodinu ideálně na teplém místě.
  4. Nyní si těsto rozdělte na 8 kousků, které vyválíte na tenký ovál (cca 15 centimetrů). 
  5. Ke kraji každého loupáku dejte trochu povidel. Dávala jsem asi tak půl lžíce, ale dejte povidel kolik chcete. 
  6. Poté těsto zarolujte a trochu okraje poválejte, aby byly tenčí než celý rohlík. Na závěr ještě loupáky zahněte do tvaru písmene C.
  7. Loupáky položte na plech vyložený pečícím papírem a nechte dalších 30 minut vykynout.
  8. Před pečením nezapomeňte loupáky potřít rozšlehaným žloutkem a posypat mákem.
  9. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 15-20 minut. Že jsou loupáky hotové poznáte podle krásně hnědé barvy, které žloutek vytvoří.

 

Skladování: při pokojové teplotě nebo v lednici

Trvanlivost: 3-4 dny. Pokud loupáky ztvrdly dejte je rozehřát do mikrovlnky nebo lednice.