Recept na vynikající perník s čokoládovou polevou. Recept na polevu mám od maminky. Vždycky když pekla perník, udělala na něj tuhle polevu. Žádný perník se bez ní neobešel (a ne jenom perník). Upečení perníku i s jeho přípravou vám nezabere více než 20 minut. Během chvilky tak máte celý pekáč této sladké dobroty.

Suroviny

  • 300g hladké mouky
  • 300ml mléka
  • 200g cukru krupice
  • 60 ml oleje
  • 2 lžíce hořkého kakaa
  • 1 kypřicí prášek do perníku

Čokoládové poleva:

  • 80g cukr krupice
  • 50g másla
  • 30ml mléka
  • 2 lžíce hořkého kakaa

Příprava

Perník:

  1. Všechny suroviny smíchejte a vypracujte z nich těsto bez hrudek.
  2. Nalijte ho do vymazané a moukou vysypané formy (u silikonových můžete těsto nalít rovnou do formy).
  3. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 15 minut. Záleží na výšce těsta, já jsem měla nízký plech, ale u vyššího to bude tak o 5 minut déle. Perník otestujte špejlí – pokud je čistá je perník hotový.
  4. Po vychladnutí perník polijte čokoládovou polevou. Rozetřete jí tak, aby bylo všude stejně. Pak ho dejte do lednice, dokud poleva neztuhne.

Poleva:

V malém hrnci nebo pánvičce zahřejte máslo. Když je rozpuštěné přidejte i hořké kakao a cukr. Míchejte, dokud směs nezačne pořádně bublat. Když se směs takto vaří nalijte na ráz studené mléko, ale přitom stále míchejte. Poleva začne syčet a bublat ještě víc, ale za chvilku se uklidní. Právě díky tomuto kroku bude poleva lesklá a hladká. Nyní ztlumte teplotu a ještě minutu povařte nebo dokud si nebudete jistí, že je cukr rozpuštěný. Kdyby trochu cukr zůstalo přidejte ještě lžíci mléka.