Nenapadá vás, co upéct? Máte prázdnou lednici? Chcete upéct něco rychlého? Upečte perník. Dobrým perníkem nikdy nic nezkazíte😊.

Tenhle recept jsem poprvé pekla už někdy ve 12 letech. Tehdy jsem moc péct neuměla, a tak jsem vyzkoušela to nejjednodušší, co jsem v kuchařce, kterou mi dala babička našla. Pravda je, že se na tomhle receptu nedá nic zkazit. Jen všechno smícháte, nalijete na plech a upečete. Zvládne to i úplný začátečník.

Postupně jsem si recept trochu upravila a snížila množství cukru. Nejraději ho dělám s čokoládovou polevou , kterou mě naučila maminka anebo ho promažu džemem a posypu moučkovým cukrem.

 

Suroviny:

  • 300g hladké mouky
  • 350ml mléka
  • 150g třtinového cukru
  • 60g slunečnicového oleje (nebo kokosového)
  • 15g hořkého kakaa (2 lžíce)
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 lžičky perníkového koření

 

Pomůcky:

  • Vyšší plech – protože mám perník ráda vysoký, použila jsem poloviční vysoký plech. Když použijete ten největší, bude perník hodně nízký. Na velký plech bych použila dvojnásobné množství, nebo to tak klidně nechte, pokud vám nevadí, že bude perník nízký.

 

Kypřicí prášek

Kypřicí prášek jsem pro tentokrát použila domácí. Konečně jsem si ho po tolika letech vyrobila. Stačí smíchat 3 suroviny – škrob, vinný kámen a jedlou sodu. Za minutu máte klidně celou sklenici kypřicího prášku. Tohoto prášku se ale používá odlišné množství. Místo 12 gramů použijte 17 gramů domácího kypřicího prášku. Stačí si pamatovat, že 17 gramů domácího = 1 sáček kupovaného.

Návod, jak si vyrobit kypřicí prášek do pečiva

 

Postup

Teď to bude strašně jednoduché:

Všechny suroviny dejte do mísy a metličkou promíchejte. Až v těstě nebudou hrudky, nalijte ho o vysokého plechu. Plech vymažte tukem a vysypejte moukou nebo použijte pečící papír či podložku na pečení.

Pečte ve středu trouby na 175 stupňů 15 minut. Zkuste špejlí, jestli se těsto lepí – pokud ne, můžete perník vytáhnout.

Perník podávejte posypaný moučkovým cukrem nebo politý čokoládovou polevou. Ještě ho můžete rozkrojit a potřít marmeládou.

 

Čokoládová poleva

  • 80g krupicového cukru
  • 50g másla
  • 30g mléka
  • 2 lžíce hořkého kakaa

 

Máslo dejte rozpustit do malého hrnce. Přidejte cukr a kakao. Až směs začne hodně bublat, přilijte mléko. Poleva začne okamžitě bublat a syčet, ale během chvilky se krásně vyhladí. Tím, že přidáte mléko do vařící směsi celou získáte krásně hladkou polevou. Naučila mě to maminka, když jsem byla dítě.

Při přípravě této polevy je důležité dodržet postup, jen tak dosáhnete krásně hladké lesklé polevy. Po celou dobu polevu míchejte, ať se nepřipálí. Ideální je nepřilnavý povrch – používám malý nepřilnavý hrnec, myslím, že je to keramika.