Recept na pravé nešizené burgery s karamelizovanou cibulkou, vajíčkem a vynikající omáčkou. Housky jsem použila jak jinak než domácí. Domácí housky se tolik nedrolí a hlavně se chuťově s těmi kupovanými nedají srovnávat. Recept na housky tu najdete také, stejně tak i na omáčku. Možná se může zdát, že když si hamburger vyrobíte od základu zabere to dost času, ale ono to tak není. Než vám vykynou housky (30 minut) připravíte si omáčku, oblohu a maso. Během pečení housek maso opečete a stejně tak i vajíčko. Výsledek opravdu stojí za to.

Suroviny

Na 8 velkých nebo 12 malých housek budete potřebovat:

  • 580g hladké mouky
  • 250ml teplé vody
  • 80ml oleje
  • 50g cukru
  • 2 balení sušeného droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • +vejce na potření

*sezamová semínka na posypání

 

Karamelizovaná cibulka:

  • 200g cibule (1 velká nebo 2 menší)
  • 175ml vody
  • 60g cukru
  • 1/4 lžičky soli

Omáčka na hamburgery:

  • 250ml majonézy
  • 45g cibule
  • 15g kyselé okurky (1 malá)
  • 30g cukru
  • 30g plnotučné hořčice
  • 3/4 lžičky mletého pepře
  • 1/2 lžičky soli

Hamburgerové maso:

  • 1kg mletého masa: hovězí/mix
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře

Dále budete potřebovat:

  • 8 vajíček
  • 2 rajčata (velká)
  • ledový salát
  • Plátkový sýr čedar- tavený* 8 plátků

*prodává se po 8-10 plátkách, které jsou v obalu jednotlivě zabalené (Lidl, Billa, Tesco…)

Příprava

Hamburgerové housky:

  1. Teplou, ale ne vařící vodu (40-45 stupňů) smíchejte s droždím a lžičkou cukru.
  2. Nechte 10 minut vzejít kvásek
  3. Do větší mísy dejte mouku, olej, cukr, vejce a přidejte i kvásek
  4. Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujte tě Stačí když jsou suroviny smíchané, není třeba několik minut těsto prohnětávat.
  5. Vytvarujte housky a položte je na plech. V troubě dost naběhnou tak je vždy rozdělím na dva plechy, aby měli dost místa (ale můžete je upéct i najednou, jen se možná na pár místech dotknou).
  6. Zakryjte utěrkou a nechte 10 minut kynout.
  7. Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů a když jsou housky vykynuté vložte do trouby. K pečení používám střední rošt a zjistila jsem že mi housky více naběhly a zezlátly když použiji horní i dolní ohřev s větráčkem Pokud ale tuto možnost nemáte můžete je upéct i na běžný program (možná bude doba pečení o pár minut delší).
  8. Housky pečte až zhnědnou 12-15 minut. Myslím tím hezky zhnědnou jako na fotce.

 

Volské oko:

Z vajíček udělejte 8 volských ok. Lepší je aby žloutek nebyl tekutý protože by pak mohl téct z hamburgeru. Pečte je tedy o kousek déle. Každé vajíčko lehce osolte.

 

Karamelizovaná cibulka:

  • Cibuli nakrájejte na měsíčky
  • Cukr nasypte na rozpálenou pánev a nechte zezlátnout
  • Přidejte vodu a míchejte dokud se cukr nerozpustí
  • Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte na střední teplotu 10-15 minut. Cibule změkne a zesklovatí. V případě vyvaření vody pár lžic přidejte.
  • Sundejte ze sporáku a nechte vychladnout. Pro tekutější konzistenci můžete přidat pár lžic teplé vody.

Big mac omáčka:

  1. Cibuli pokrájejte na co nejjemněji to půjde, stejně tak nakrájejte i kyselou okurku.
  2. Majonézu smíchejte s cukrem, hořčicí, pepřem a solí. Dobře promíchejte a pak teprve přidejte okurku s cibulí.
  3. Omáčku nechte alespoň půl hodinky uležet v lednici aby se chutě propojily.

 

Maso na hamburgery:

Maso, sůl a pepř dobře propracujte.

Rozdělte ho na 8 dílů a z každého udělejte placku. Pro usnadnění můžete použít tvořítko na hamburgery.

Maso opečte na grilu nebo pánvi dozlatova. Olej není nutný protože mleté maso má v sobě tuku dostatek, ale pokud se vám vše na pánev dost přichytává trochu oleje přidejte.

 

Poskládání hamburgeru:

  • Hamburgerovou housku rozřízněte. Pro lepší chuť můžete obě strany housky krátce opéct na sucho a pánvi (položte je řeznou plochou).
  • Rajčata nakrájejte na tenké plátky, salát pokrájejte na jemno.
  • Spodní housku potřete omáčkou.
  • Posypte pokrájeným salátem.
  • Dále patří plátky rajčat na které přijde plátkový čedar. Hezky zeleninu spojí a nebude tolik vypadávat.
  • Nyní je na řadě volské oko, ale klidně to vyměňte s masem a dejte naopak.
  • Na maso dejte lžíci nebo dvě karamelizované cibulky a pokud chcete potřete troškou omáčky i vrchní housku.
  • Hamburger přiklopte a doprostřed píchněte špejli aby se nerozjížděl do stran.

 

TIP: z pečícího papíru ustřihněte čtverec, ze kterého si složíte kapsu na hamburger (ve tvaru trojúhelníku). Při jídle vám tak nebude z hamburgeru padat.