Recept na pravé nešizené burgery s karamelizovanou cibulkou, vajíčkem a vynikající omáčkou. Housky jsem použila jak jinak než domácí. Domácí housky se tolik nedrolí a hlavně se chuťově s těmi kupovanými nedají srovnávat. Recept na housky tu najdete také, stejně tak i recept na omáčku. Možná se může zdát, že když si hamburger vyrobíte od základu zabere to dost času, ale ono to tak není. Než vám vykynou housky připravíte si omáčku, oblohu a maso. Během pečení housek maso opečete a stejně tak i vajíčko. Výsledek opravdu stojí za to. 

Suroviny

Na 8 velkých nebo 12 malých housek budete potřebovat:

  • 580g hladké mouky
  • 250ml teplé vody
  • 80ml oleje
  • 50g cukru
  • 2 balení sušeného droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • +vejce na potření

*sezamová semínka na posypání

 

Karamelizovaná cibulka:

  • 200g cibule (1 velká nebo 2 menší)
  • 175ml vody
  • 60g cukru
  • 1/4 lžičky soli

Omáčka na hamburgery:

  • 250ml majonézy
  • 45g cibule
  • 15g kyselé okurky (1 malá)
  • 30g cukru
  • 30g plnotučné hořčice
  • 3/4 lžičky mletého pepře
  • 1/2 lžičky soli

Hamburgerové maso:

  • 1kg mletého masa: hovězí nebo mix
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře

Dále budete potřebovat:

  • 8 vajíček
  • 2 rajčata (velká)
  • ledový salát
  • plátkový sýr čedar- tavený* 8 plátků

*prodává se po 8-10 plátkách, které jsou v obalu jednotlivě zabalené (Lidl, Billa, Tesco…)

Příprava

Hamburgerové housky:

  1. Teplou, ale ne vařící vodu (40-45 stupňů) smíchejte s droždím a lžičkou cukru.
  2. Nechte 10 minut vzejít kvásek
  3. Do větší mísy dejte mouku, olej, cukr, vejce a přidejte i kvásek
  4. Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujte těsto. Stačí když jsou suroviny smíchané, není třeba několik minut těsto prohnětávat. 
  5. Vytvarujte housky a položte je na plech. V troubě dost naběhnou tak je vždy rozdělím na dva plechy, aby měli dost místa (ale můžete je upéct i najednou, jen se možná na pár místech dotknou).
  6. Zakryjte utěrkou a nechte 10 minut kynout.
  7. Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů a když jsou housky vykynuté vložte do trouby. K pečení používám střední rošt a zjistila jsem že mi housky více naběhly a zezlátly když použiji horní i dolní ohřev s větráčkem Pokud ale tuto možnost nemáte můžete je upéct i na běžný program (možná bude doba pečení o pár minut delší).
  8. Housky pečte až zhnědnou 12-15 minut. Myslím tím hezky zhnědnou jako na fotce.

 

Volské oko:

Z vajíček udělejte 8 volských ok. Lepší je aby žloutek nebyl tekutý protože by pak mohl téct z hamburgeru. Pečte je tedy o kousek déle. Každé vajíčko lehce osolte.

 

Karamelizovaná cibulka:

  • Cibuli nakrájejte na měsíčky
  • Cukr nasypte na rozpálenou pánev a nechte zezlátnout
  • Přidejte vodu a míchejte dokud se cukr nerozpustí
  • Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte na střední teplotu 10-15 minut. Cibule změkne a zesklovatí. V případě vyvaření vody pár lžic přidejte.
  • Sundejte ze sporáku a nechte vychladnout. Pro tekutější konzistenci můžete přidat pár lžic teplé vody.

Big mac omáčka:

  1. Cibuli pokrájejte na co nejjemněji to půjde, stejně tak nakrájejte i kyselou okurku.
  2. Majonézu smíchejte s cukrem, hořčicí, pepřem a solí. Dobře promíchejte a pak teprve přidejte okurku s cibulí.
  3. Omáčku nechte alespoň půl hodinky uležet v lednici aby se chutě propojily.

 

Maso na hamburgery:

Maso, sůl a pepř dobře propracujte.

Rozdělte ho na 8 dílů a z každého udělejte placku. Pro usnadnění můžete použít tvořítko na hamburgery.

Maso opečte na grilu nebo pánvi dozlatova. Olej není nutný protože mleté maso má v sobě tuku dostatek, ale pokud se vám vše na pánev dost přichytává trochu oleje přidejte.

 

Poskládání hamburgeru:

  • Hamburgerovou housku rozřízněte. Pro lepší chuť můžete obě strany housky krátce opéct na sucho a pánvi (položte je řeznou plochou).
  • Rajčata nakrájejte na tenké plátky, salát pokrájejte na jemno.
  • Spodní housku potřete omáčkou.
  • Posypte pokrájeným salátem.
  • Další budou plátky rajčat na které přijde plátkový čedar. Hezky zeleninu spojí a nebude tolik vypadávat.
  • Nyní je na řadě volské oko, ale klidně to vyměňte s masem a dejte naopak.
  • Na maso dejte lžíci nebo dvě karamelizované cibulky a pokud chcete potřete troškou omáčky i vrchní housku.
  • Hamburger přiklopte a doprostřed píchněte špejli aby se nerozjížděl do stran.

 

TIP: z pečícího papíru ustřihněte čtverec, ze kterého si složíte kapsu na hamburger (ve tvaru trojúhelníku). Při jídle vám tak nebude z hamburgeru padat.