Krekry, chipsy, křupky a jiné podobné slané mňamky jsem dlouho vynechávala. Poslední dobou ale nalézám náhrady, které jsou zdravé a tak se mi postupně zase vrací do jídelníčku. Chipsy jsem si oblíbila řepové. Místo pečiva jsem začala jíst krekry. Je jich tolik druhů: chia, sezamové, semínkové…K obědu mám ráda zeleninový salát, dip a krekry nebo to mám jako lehkou večeři. Krekry dělám z celozrnné mouky a semínek, jsou tedy skvělým zdrojem vlákniny a tak mě více zasytí. Dnes mám pro vás na krekry s chia semínky a černým sezamem. Někdy do nich přidávám i bylinky jako je oregano, bazalka nebo provensálské koření. Na fotce vidíte jednu z obložených mís: mexická pomazánka, zelenina a chia krekry. Skvělé jsou i namazané čerstvým sýrem nebo lučinou, plátkem šunky, okurkou a rajčaty. Těch možností s čím je podávat je tolik, jen si vybrat😊

SurovinY

  • 150g jemné celozrnné mouky – žitné
  • 100ml vody
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce černého sezamu*
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mořské soli (nebo méně)
  • Špetka mletého černého pepře

 

Příprava

Nejdříve smíchejte všechny suché suroviny. Pak teprve přidejte vodu a olivový olej. Každá mouka saje trochu jinak, je tedy možné, že budete muset přidat trochu vody nebo mouky.

Těsto rozdělte na dvě půlky. První půlku položte na pečící papír o velikosti velkého plechu, který jste si předtím posypaly moukou. Poté těsto zakryjte druhým stejně velkým pečícím papírem a pomocí válečku vyválejte na co nejtenčí sílu to jde (mě se povedlo asi 2mm). Papír opatrně odstraňte aby se těsto neroztrhlo.

Nožem těsto nakrájejte na obdélníky libovolné velikosti (neprořízněte papír, jen nůž přikládejte na těsto)

Pečte na 175 stupňů 7-10 minut. Až začnou hnědnou okraje můžete plech vytáhnout.

Opakujte postup i s druhou půlkou těsta a upečte.

Krekry chvilku nechte vychladnout a nalámejte podle naznačených čar.

 

Podávejte s pomazánkou, zeleninou, dipem nebo samotné

 

Skladování: při pokojové teplotě, v uzavřeném obalu mimo dosah vlhkosti

Trvanlivost: 1 týden