Velikonoční sušenky z perníkového těsta plněné povidly. Jsou vynikající! Těsto je nekynuté, o to je recept rychlejší. Sušenky podávejte sypané moučkovým cukrem nebo polijte čokoládovou polevou. Kdo si chce opravdu vyhrát, může použít barevnou či bílou bílkovou polevu a sušenky nazdobit. Když jich upečete více, můžete je rozdávat koledníkům. Určitě ocení, že dostanou takovou dobrotu a ne jen vařené vajíčko😊.

 

SUROVIN

  • 300g hladké mouky
  • 200g moučkového cukru
  • 60ml mléka 
  • 40g medu
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 1 vejce vel. M

 

Na slepení:

  • Cca 200g švestkových povidel

 

PŘÍPRAVA

  1. Mouku, cukr a kypřicí prášek smíchejte. Přidejte vejce, med a mléko. Vypracujte vláčné těsto a dejte ho asi tak na hodinu uležet do lednice.
  2. Připravte si pomoučněný vál a těsto na něm vyválejte na plát silný 0,5cm. Pomocí vykrajovátek vykrájejte zajíčky, vajíčka nebo jiné velikonoční tvary.
  3. Tvary podeberte nožem a přeneste na pečící papír. Polovinu tvarů potřete povidly. Pokud jsou moc tuhé, smíchejte je v misce s troškou vařící vody. Pro usnadnění doporučuji použít igelitový sáček, do kterého povidla dáte. Ustřihněte roh a zajíčky polijte povidly. Krajům se vyhněte, ty budeme potřebovat volné. Další možností je použít nůž nebo lžičku.
  4. Kraje potřete mašlovačkou namočenou ve vodě (nepřemokřete). Přiložte druhý totožný tvar a kraje k sobě přitiskněte. Můžete použít i vidličku a okraje zmáčknout, ale nutné to není. Pokud jsou povidla dostatečně tuhá, nemělo by vám nikde nic vytéct.
  5. Zbytek těsta propracujte a opakujte stejný postup. Vykrojené tvary musí být dostatečně podsypané moukou, aby se vám k papíru nepřilepily.
  6. Sušenky potřete mlékem a vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečte 10-15 minut dozlatova (záleží na velikosti tvarů). Pečte je na středním roštu. Před koncem můžete zapnout větráček, aby sušenky pěkně zhnědly. Až povrch zezlátne, můžete sušenky vyndat. Při delším pečení by těsto bylo tvrdé a museli byste čekat až těsto změkne.