Amarant jsou semena rostliny jménem Laskavec jedlý. Možná vám na zahradě roste krásná červená rostlina plná semínek tak to je její příbuzný (není jedlý). Mouka z amarantu je přirozeně bezlepková. Má vysoké množství bílkovin a vlákniny. V receptech můžete přidat až 30% amarantu a zbytek použijte hladkou nebo jinou klasickou mouku. Díky nízkému glykemickému indexu je vhodná i pro diabetiky. Amarant má 4 krát vyšší množství vlákniny než v ostatních obilovinách a je taky bohatým zdrojem vitaminů řady B. Mouka z amarantu má příjemnou oříškovou chuť a hodí se tak do sladkého i slaného pečiva. Také jí můžete použít při zahušťování nebo obalování pokrmů. Chutné jsou i těstoviny vyrobené z této mouky. Používejte jí jen při vaření, pečení nebo smažení, musí být tepelně zpracovaná. Výroba je opravdu jednoduchá a opravdu k ní nepotřebujete mlýnek na mouku. Jediné co potřebujete je silnější mixér nebo kuchyňský robot. Semínka rozmixujete na prášek a mouka pouze za cenu amarantu je hotová.

Suroviny

  • 1 kilo Amarantu**pro bio kvalitu použijte bio amarant

Příprava

Pomůcky: mixér/kuchyňský robot, stěrka

  1. Amarant rozmixujte na mouku
  2. Prosijte přes jemné síto a případně větší kusy ještě znovu rozmixujte
  3. Amarantovou mouku uložte do uzavřené nádoby

Skladování: při pokojové teplotě v uzavřené nádoby

Trvanlivost: podle data na obalu použitého amarantu ale měla by vydržet v pořádku po dobu několika měsíců