Podzim je tady a postupně se nám začíná ochlazovat. Podzim mám ráda, je to doba plná horkých krémových polévek, teplých nápojů, jídel. Mohu použít suroviny, které podzim nabízí jako je mrkev, dýně, řepa, jablko, hrušky a další…na to se strašně těším.

Už je to tady, začíná sezóna horkých nápojů a polévek:-).

 

Na druhou stranu je mi líto, že je brzy tma a po práci můžu vyrazit ven leda tak s čelovkou. Nejraději jezdím na kole, bruslím či koloběžce, ale protože pracuji do 18-19 hodin, mám už většinou smůlu. Rozhodně ale nechce přestat cvičit a místo venkovních sportů zapnu na televizi Youtube a vrhnu se na jógu, tanec, aerobic a cokoliv, co mi tam přijde pod ruku. Někdy se ke mně dokonce přidá i Jarda a to je pak strašná sranda. I když je pravda, že když se ke mně přidá, spíše se celou dobu dusíme smíchy a o žádném poctivém cvičení se mluvit nedá. Ale víte jak, smích je taky důležitý a určitě je důležitější než pevný zadek:-D. Škoda, že nemám záznam z lekce břišních tanců nebo baletu. Jarda se mohl utlouct smíchy z toho, jak mi to nešlo a já zase z toho, jak u toho vypadal. Na lekci totiž přišel připravený v těsných legínách a tílku a to prostě nešlo:-D

Tak to jsme ale trochu odbočili. Dneska mám pro vás recept na horké jablíčko. Nápoj, který vás zahřeje a je opravdu vynikající. Příprava je strašně jednoduchá a zabere vám jen 5 minut. Prý se to dá i zavařit, ale já si ho raději pokaždé připravím čerstvé, než abych se s tím musela zavařovat. Nejlepší je, když máte vlastní jablíčka a odšťavňovač. Nebo si můžete dojít do moštárny, kde vám mošt z jablek udělají. Kdyby vás moštárny zajímaly, mrkněte na seznam moštáren: Seznam moštáren.

Nemáte vlastní zahradu? To vůbec nevadí, nezoufejte. Stačí si koupit láhev jablečného moštu. Já teprve na jablíčka od rodičů čekám. Nevydržela jsem to a dojela jsem si do Billy pro mošt ve skle. Je vynikající a za chvilku máte hotovo😊.

 

Suroviny:

  • 1 litru jablečného moštu (použila jsem mošt ve skle z Billy)
  • 30g cukru (třtinového nebo bílého)
  • 1 tyčinka skořice
  • 7 hřebíčků
  • ¼ lžičky semínek anýzu (lze vynechat)
  • Volitelně: citrónová šťáva pro posílení chuti (záleží na kyselosti jablek)

 

Postup:

Jablka odšťavněte nebo použijte koupený mošt.

Mošt nalijte do hrnce, přidejte všechno koření a přiveďte k varu. Pak trochu ztlumte teplotu, ať to tolik nebublá a vařte 5 minut. Odstavte ze sporáku, ochutnejte a podle chuti oslaďte nebo dochuťte citrónovou šťávou. Citrónová šťáva krásně vytáhne chuť jablek.

Pokud jablka nemají moc výraznou chuť, citrón jejich chuť zvýrazní a nápoj bude lepší. Stejné je to i s cukrem. Opět záleží na chuti jablek – někdy ho nedávám vůbec a někdy zase více.

Hotový mošt zakryjte a nechte ještě 10 minut odstát. Nutné to není, ale je to lepší, aby se chutě propojily.

Horký mošt rozlijte do hrnků a podávejte.

 

Co se zbytkem horkého jablíčka?

Po vychladnutí stačí nápoj nalít zpátky do láhve od moštu. Uložte ho na 3-4 dny do lednice. Až na jablíčko dostanete zase chuť, stačí ho přivést k varu a můžete podávat.