Ananasový kompot si můžete snadno a levně vyrobit sami. Domácí kompoty jsou hotové během chvilky. Ve spíži vám kompoty vydrží celý rok takže budete mít dostatek ananasu do vašich receptů.

Suroviny

  • 750g ananasu (1 střední)500ml vody125g cukru

Příprava

  1. Vodu s cukrem přiveďte k varu a vařte dokud se cukr nerozpustí.
  2. Sundejte z plotny a nechte nálev vychladnout než zpracujete ananas. Nálev potřebujeme vlažný, nikoliv vařící.
  3. Ananas oloupejte a zbavte prostřední tvrdé části.
  4. Kostky ananasu dejte do čisté a vyvařené sklenice. Neplňte úplně po okraj, nechte tam asi pár centimetrů místo.
  5. Zalijte vlažným nálevem . Můžete použít trychtýř, abyste si napolily okraje. Opět nechte několik centimetrů volného místa. Polité okraje otřete čistým hadříkem.
  6. Zavíčkujte a vložte do vody o teplotě 90 stupňů, sterilujte 15 minut. Voda má sahat minimálně 3 centimetry nad víčka.
  7. Po uplynutí doby vytáhnětě opatrně pomocí zavařovacích kleští nebo nechte trochu vychladnout.
  8. Neobracejte hlavou dolů, jen postavte na utěrku a nechte úplně vychladnout.
  9. Pak už jen stačí kompoty uložit do spíže nebo skříně na kompoty.

Skladování: v chladu a temnu, ideálně spíž nebo skříň mimo kuchyň

Trvanlivost: