Máte doma hodně česneku a nevíte, co s ním?

Tento recept mám od tchýně – říkala, že vždycky když měli dost česneku, nakládali ho do soli. Je to jednoduchý recept. Sůl je skvělý konzervant, když dáte takto naložený česnek do ledničky, vydrží vám tam hodně dlouho.

Poznámka: Můžete ho dát i do spíže, kde je tma a chlad.

 

Budete potřebovat:

  • 100g čerstvého česneku (u mě to byly 2 česneky)
  • 40g soli
  • Lis na česnek
  • čistá suchá sklenice s víkem – zavařovačka

 

Postup:

Česnek oloupejte a prolisujte.

Já lis na česnek nemám, takže používám třítko na česnek. Je to sice o něco pracnější, ale normálně takhle velké množství nedělám. Raději používám třítko, protože po použití stačí opláchnout a nemusím ho složitě čisti jako když jsem měla lis. U většího množství je lis samozřejmě výhodou.

Do misky dejte česnek a sůl. Dobře promíchejte a poté přendejte do čisté suché sklenice. Nakonec ještě posypte solí, která tam slouží jako taková ochrana navíc.

 

Použití: Do polévek, omáček, marinád…

 

Poznámky:

  • Používejte pouze kvalitní česnek – zkažené nebo plesnivé kousky vyhoďte.