Došel vám kečup? Stačí jestli doma máte konzervu pasírovaných rajčat a můžete si ho za 5 minut vyrobit. Také si ho můžete udělat i do zásoby a zavařit. Po zavaření totiž vydrží bez problému i celý rok.

Suroviny

  • 400g pasírovaných rajčat v plechovce*
  • 60ml vody
  • 50-70g cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička soli

*rozmixovaná, pokud jste omylem koupily kousky budete je muset nejdříve rozmixovat. Doporučuji rajčata v konzervě, protože v krabici bývají často kyselá. Ve skle by ale také měla být dobrá.

Příprava

  1. Pasírovaná rajčata smíchejte s vodou, cukrem a solí. Přiveďte k varu. Aby škrob kečup zahustil je potřeba aby měli rajčata vysokou teplotu. Hned jak kečup zhoustne můžete teplotu ztlumit.
  2. Kukuřičný škrob rozmíchejte v jedné nebo dvou lžících vody. Uvidíte kolik bude stačit aby byl dostatečně tekutý. Za stálého míchání nalijte do hrnce. Pokračujte ve vaření další 2 minut. 
  3. Kečup plňte do čistých sklenic.
  4. Pro delší trvanlivost můžete kečup i zavařit na 85 stupňů po dobu 20 minut. Někde jsem četla, že když je kečup teplejší než 85 stupňů, stačí ho naplnit do sklenic a na 10 minut otočit hlavou dolů. Raději ale kečup vždy zavařím. Sklenice je před plněním nutné vyvařit, aby byly opravdu čistě.

 

 

 

 

Skladování: v lednici nebo pokud je zavařený i při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 měsíc nebo u zavařeného 1 rok