Došel vám kečup? Stačí jestli doma máte konzervu pasírovaných rajčat a můžete si ho za 5 minut vyrobit. Také si ho můžete udělat i do zásoby a zavařit. Po zavaření totiž vydrží bez problému i celý rok.
Suroviny
- 400g pasírovaných rajčat v plechovce*
- 60ml vody
- 50-70g cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička soli
*rozmixovaná, pokud jste omylem koupily kousky budete je muset nejdříve rozmixovat. Doporučuji rajčata v konzervě, protože v krabici bývají často kyselá. Ve skle by ale také měla být dobrá.
Příprava
- Pasírovaná rajčata smíchejte s vodou, cukrem a solí. Přiveďte k varu. Aby škrob kečup zahustil je potřeba aby měli rajčata vysokou teplotu. Hned jak kečup zhoustne můžete teplotu ztlumit.
- Kukuřičný škrob rozmíchejte v jedné nebo dvou lžících vody. Uvidíte kolik bude stačit aby byl dostatečně tekutý. Za stálého míchání nalijte do hrnce. Pokračujte ve vaření další 2 minut.
- Kečup plňte do čistých sklenic.
- Pro delší trvanlivost můžete kečup i zavařit na 85 stupňů po dobu 20 minut. Někde jsem četla, že když je kečup teplejší než 85 stupňů, stačí ho naplnit do sklenic a na 10 minut otočit hlavou dolů. Raději ale kečup vždy zavařím. Sklenice je před plněním nutné vyvařit, aby byly opravdu čistě.
Skladování: v lednici nebo pokud je zavařený i při pokojové teplotě
Trvanlivost: 1 měsíc nebo u zavařeného 1 rok
četl jsem, že místo škrobu je možné použít i mouku
Dobrý den. Mouku jsem zatím ještě na zahuštění kečupu použít nezkoušela. Používám na všechny omáčky i kečupy pouze kukuřičný škrob. Koupíte ho v každém obchodě. U mouky ale podle mě bude problém s lepkem, který obsahuje. V minulosti jsem zkoušela nějaké omáčky a druhý den byly tak tuhé, že je nebylo možné použít. Pokud chcete kečup použít týž den, tak by to možná šlo, ale jinak bych mouku nepoužívala.
Krásný den
Veronika