Nikdy bych neřekla, že budu používat bazalku jinde než ve slané kuchyni. Když jsem ale ochutnala bazalkovou limonádu okamžitě jsem změnila názor, že patří jen do slané kuchyně. Doma nám bazalková limonáda opravdu zachutnala a tak jsem šla posbírat část úrody a vyrobila z ní sirup. Takhle si budeme moci dopřát tuto výbornou limonádu po celý rok.

Suroviny

  • 180ml vody
  • 150g cukru
  • 15 listů čerstvé bazalky (15 gramů)

Příprava

  1. Umytou bazalku posekejte nadrobno. Spolu s vodou a cukrem přiveďte k varu. Vařte po dobu 10 minut, poté odstavte ze sporáku.
  2. Bazalkový sirup nechte vychladnout. Když je sirup studený můžete ho přecedit. Z lístků bazalky vymačkejte zbytek sirupu pomocí lžíce.
  3. Podle chuti můžete přidat citrónovou šťávu nebo špetku kyseliny citronové.
  4. Sirup přelijte do čistých lahví a uzavřete.

Pro delší trvanlivost: Láhve nebo sklenice vložte do 85 stupňové vody a sterilizujte 15 minut. Poté sirup opatrně vytáhněte z vody nebo počkejte až voda vychladne. Otřete do sucha a po vychladnutí uložte.

 

  Použití: na přípravu limonády.  Výborně chutná s citrónem, jahodami nebo borůvkami. 

Skladování: v chladu

 

Trvanlivost: 1 rok