Recept na čínské koláčky plněné žloutkovým krémem. Jednou jsem už pekla podobný koláč, a tak jsem hned věděla, že mi budou tyhle koláčky chutnat. Nemýlila jsem se – jsou vynikající.

Líbí se mi na nich, že krém není vysušený. Je to vlastně takový puding akorát z vajíček namísto škrobu. Příjemným překvapením na sušenkách je muškátový oříšek, který jim dodá jedinečnou a velice zajímavou chuť. Muškátový oříšek je v krému a pak se s ním ještě sušenky posypou. Mňam!

Originál se peče ve speciální formě – koláčky mají kulatý tvar a vypouklé dno. Bohužel jsem takovou formu nesehnala a musela improvizovat. Používám silikonové formy na muffiny, papírové košíčky anebo pro mini koláčky pak papírové košíčky na pralinky.

 

Těsto:

  • 170g hladké mouky
  • 45g moučkového cukru
  • 60g másla
  • 25g sádla (funguje i kokosový olej)
  • 16g vody (2 lžíce)

 

Vaječný krém

  • 170g plnotučného mléka
  • 2 vejce vel L (135g)
  • 80g moučkového cukru
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • + muškátový oříšek na posypání

 

Těsto

Mouku, cukr, máslo, sádlo a studenou vodu smíchejte. Vypracujte těsto. Použila jsem robot a těsto hnětala asi 5 minut, než se vše zcela smíchalo.

Udělejte váleček a dejte ho do lednice, než bude hotová náplň.

 

Náplň

 Vajíčka ušlehejte s cukrem (metličkou nebo elektrickým šlehačem). Postupně zašlehejte mléko a muškátový oříšek.

Těsto vyndejte z lednice, rozdělte na 30 kusů.

Připravte si silikonové formičky anebo klasické papírové košíčky. Použít můžete malé i větší košíčky, jen se bude lišit množství.

Kuličku vložte do košíčku a prsty rozmačkejte do stran – do výšky 2-3cm. U papírových košíčků je lepší dát do sebe 2, aby při pečení držely tvar.

Košíčky naplněné těstem rozložte na plech a poté teprve naplňte připravenou náplní. Před plněním jí ještě promíchejte. Když byste košíčky naplnily a pak přenášely, mohly by se vylít nebo potrhat, proto je plňte teprve až budou na plechu.

Pečte ve středu trouby předehřáté na 150 stupňů po dobu 25-30 minut (záleží na velikosti). Až okraje trochu začnou tmavnout, vyndejte.

Po vychladnutí vyndejte z obalu. Na každý koláček ještě dejte špetku muškátového oříšku.

 

Koláčky dejte ztuhnout do lednice, dají se ale podávat i teplé – ohřáté v mikrovlnce.

 

Poznámky:

  • Sušenky pečte max. na 150 stupňů. Při vyšší teplotě se chuť vajec zvýrazní a budou mít výraznou vaječnou chuť, a to není dobré (ano, jednou jsem to chtěla uspěchat a nevyplatilo se to😊).
  • Já jsem z této várky udělala 36 sušenek.