Kokosová mouka je přirozeně bezlepková. Mohou ji tedy bez obav používat i osoby s alergií na lepek nebo celiakií. Používá se hlavně na přípravu sladkých dezertů, jogurtů ale také k zahušťování krémů nebo omáček. Má vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Můžete jí přidat do oblíbeného smoothie a navýšit tak výživovou hodnotu. Při pečení můžete použít až 20% kokosové mouky namísto mouky hladké pro zachování vlastností těsta. Je lehce stravitelná, díky obsahu vlákniny vás zasytí na delší dobu. Díky nízkému obsahu sacharidů také je vhodná i pro diabetiky. Z každého kokosu získáte okolo 50 gramů kokosové mouky. Není to moc, ale zároveň získáte i kokosové mléko. Doporučuji si z kokosu vyrobit mléko (recept najdete dole) a pokaždé schovat co vám z mléka zbyde. Až budete mít větší množství rozmixovaného kokosu pusťte se do výroby mouky. Přeci jen vyrábět mouku jen z 50 gramů a pak znova a znova je zbytečně pracné. Kokos můžete uchovávat mrazáku, kde počká i několik měsíců, než ho budete mít dost. Kokosová mouka i mléko jsou dost drahé. Když si ale mléko i mouku vyrobíte z čerstvého kokosu sami bude cena hned o něco veselejší😊.

Suroviny

  • 1 čerstvý kokos

Příprava

  1. Kokos otevřete, kokosovou vodu vypijte nebo použijte do jiného receptu a pak kokos vyloupejte.
  2. Hnědou tvrdší kůru z kokosu oloupejte škrabkou a vyhoďte.
  3. Očištěný kokos zalijte 500ml teplé vody a rozmixujte (3-5 minut). Přeceďte a vymačkejte z kokosu zbytek mléka. Kokosové mléko uložte do lednice nebo rovnou zkonzumujte.
  4. V sítu nebo sáčku vám zůstane vydušený rozmixovaný kokos. Právě z něho si vyrobíte kokosovou mouku (kokosové mléko a voda je jen bonus navíc).
  5. Z každého kokosu získáte asi 50 gramů rozmixovaného kokosu, abyste se nemuseli s moukou vyrábět po troškách, doporučuji uložit rozmixovaný kokos do mrazáku a až ho nasbíráte 250-500 gramů přejít teprve k výrobě mouky.
  6. Rozmixovaný kokos rozložte v tenké vrstvě na pečící papír. Sušte na 90 stupňů asi 45 minut. Po 10 minutách kokos kontrolujte, aby se nepřipálil. Občas promíchejte. Kokos také můžete rozložit do velice tenké vrstvy na utěrku nebo pečící papír a nechat za občasného promíchání uschnout při pokojové teplotě.
  7. Po usušení nechte kokos úplně vychladnout.
  8. Kokos rozmixujte na co nejjemnější prášek. Občas zastavte a setřete usazený kokos ze stěn mixéru.
  9. Mouku přesijte a pokud v něm zůstaly větší kousky vraťte je ještě na chvilku do mixéru.

 

Použití: na pečení, vaření, do receptů raw kuchyně. 

 

Skladování: při pokojové teplotě v uzavřeném obalu

Trvanlivost: několik měsíců

 

Skladování a trvanlivost mléka: v lednici, 3-4 dny