Citrónový prášek je usušená citrónová kůra rozmixovaná na prášek. Používá se do polev, náplní, těst nebo sladkých dezertů jako náhrada za citrónovou kůru, extrakt či aroma. Ne vždy máme čerstvý citrón po ruce a citrónový prášek vám bez problému vydrží i jeden rok. Důležité je použít chemicky neošetřené citróny. Oproti citrónové kůře se citrónový prášek snadno rozpustí a nezbydou po něm kousky kůry. Dále ho také můžete použít do nápojů, marinád, omáček a dokonce i při výrobě domácích čistících prostředků.

 

Budete potřebovat:

  • 1 citron (chemicky neošetřený)

 

 

Kůru nastrouhejte na jemném struhadle. Snažte se strouhat jen žlutou část, protože ta bílá je hořká.

Citrónovou kůru rozložte na pečící papír nebo talířek a nechte minimálně den schnout. Když je kůra opravdu suchá dejte jí do robota nebo mixéru a rozmixujte na prášek. Přesijte a vše co vám v sítu zůstalo znovu rozmixujte. Někdy se nepovede vše rozmixovat. Větší kousky které vám zbyly v sítu uložte jako sušenou citrónovou kůru.

Uložte do uzavřené dózy nebo sáčku

 

 

Použití:

Jako náhrada za citrónový extrakt: používejte v poměru 1:1, tedy kolik extraktu tolik citrónového prášku

Do nápojů, smoothies…1/4-1/2 lžičky na 250ml tekutiny (nebo podle chuti)

Místo čerstvé citrónové kůry: 1 lžičku citrónové kůry = ¼ lžičky citrónového prášku

Jako náhrada za sušenou citrónovou kůru: 1 lžička sušené citrónové kůry= ½ lžičky citrónového prášku

 

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 rok (časem může chuť zeslábnout)