Rýžová mouka

Rýžová mouka
Věděli jste, že si z bílé rýže můžete vyrobit vlastní rýžovou mouku? Rýžová mouka se bezlepková takže pokud máte bezlepkovou dietu určitě víte jak je drahá. Domácí rýžová mouka je o dost levnější takže se jej výroba vyplatí. Používá se na pečení, smažení, k výrobě kaší nebo na zahušťování (pouze k tepelné úpravě). Chutná skvěle v sladkých i slaných pokrmech. Chuť i vlastnosti mouky jsou velice podobné mouce pšeničně. Rýžová mouka je ale narozdíl od mouky pšeničné lépe stravitelná. Výroba je velice jednoduchá, stačí rýži namočit a po částečném uschnutí rozmixovat. Kvůli ceně mouky jsem rýžovou mouku moc nepoužívala, ale to už teď neplatí. Stejně tak i vy budete moci používat kolik mouky potřebujete a ne s ní kvůli její ceně šetřit.

Suroviny

  • 1kg bílé rýže*

*používám dlouhozrnou nebo kulatozrnou, ale zatím mi recept fungoval se všemi druhy bílé rýže takže volba je jen na vás.

Příprava

  1. Rýži v sítu dobře propláchněte studenou vodou. Na výrobu rýžové mouky se používá rýžová mouka nevařená, nikdy jí tedy nevařte 🙂 
  2. Přesypte ji do misky a zalijte dvojnásobným množstvím vody (nemusí to být přesně, prostě ji ponořte)
  3. Nechte 1 hodinu rýži namáčet.
  4. Rýži znovu přeceďte
  5. Na linku si rozložte utěrku a namočenou rýži na ni rozdrobte. Měla by být dost měkká aby se dobře drolila
  6. Nechte 35 minut schnout. Je potřeba aby jen oschla, nesmí se vysušit úplně.
  7. Rýži přesypte do mixéru a mixujte dokud nezačne prášit. Pokud nejde rozmixovat vůbec vysypte ji a nechte dalších 15 minut schnout.
  8. Rýžovou mouku prosijte a to co zbyde v sítu znovu rozmixujte.
  9. Na sporáku si rozehřejte na nejnižší teplotu větší pánev (nasucho). Rýžovou mouku na ní nasypte a za stálého míchání vařte dokud nepřestane z mouky stoupat pára. Tím vypaříte z mouky všechnu vodu. Po vypaření vody se získáte bílou a sypkou mouku. Dávejte pozor aby mouka nezhnědla. Další možnost je rozložit mouku v tenké vrstvě na utěrku a nechat 8-12 hodin schnout. Občas můžete promíchat.
  10. Před uložením do dózy se ujistěte že je rýže na dotek úplně suchá.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 6 měsíců 

 Jaké další mouky si doma můžete vyrobit?

1.Sójová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/sojova-mouka/ 

2. Celozrnná špaldová mouka: https://www.zijemehomemade.cz/celozrnna-spaldova-mouka/

3. Kamutová mouka: https://www.zijemehomemade.cz/kamutova-mouka/

4. Pohanková mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/pohankova-mouka/

5. Ovesná mouka: https://www.zijemehomemade.cz/ovesna-mouka/

6. Chia mouka(bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/chia-mouka/

7. Amarantová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/amarantova-mouka/

8. Žitná celozrnná mouka: https://www.zijemehomemade.cz/celozrnna-zitna-mouka/

9. Žaludová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/zaludova-mouka/

10. Kokosová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/kokosove-mouka-z-cerstveho-kokosu-a-mleko-jako-bonus/

11. Kaštanová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/kastanova-mouka/

 

 

O autorovi

Veronika Poláčková

Autorka všech receptů na tomto webu.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *