Bílková poleva je nutností, pokud si chcete na Vánoce nebo při jiné příležitosti ozdobit perníčky. Kupované polevy se dost prodraží a protože je poleva hotová za chvilku není důvod si jí nevyrobit doma. Na bílkovou polevu budete potřebovat jen tři suroviny: bílek, moučkový cukr a citrónovou šťávu. Pro barevnou polevu si na seznam přidejte ještě potravinářské barvivo. Pro barvení bez použití umělých barviv můžete sáhnout po uhlí, spirulině, kurkumě, hořkém kakau nebo prášku ze sušené řepy. Všechny jsou velice silná barviva a získá z nich mnoho krásných odstínů.

Suroviny

  • 150-200g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • Potravinářské barvivo pro barevnou polevu

Příprava

  1. Moučkový cukr prosijte aby v něm nebyly hrudky, které by znemožňovaly průchod zdobícím sáčkem.
  2. Přidejte bílek a citrónovou šťávu. Polevu dobře promíchejte.
  3. Bílkovou polevu můžete nechat bílou nebo jí rozdělit do více misek a obarvit podle potřeby. K obarvení se hodí jak prášková, tekutá tak i gelová nebo tekutá barviva.
  4. Pro vyplnění větších ploch použijte na polevu jen 150 gramů cukru, naopak pro detaily a kontury dejte cukru 200 gramů.
  5. Konzistenci polevy můžete upravit přidáním cukru nebo citrónové šťávy.
  6. Po nazdobení nechte polevu několik hodin schnout, pak teprve sušenky nebo perníčky uložte.

Použití: na perníčky, zázvorové sušenky nebo ozdobení jakýchkoliv sušenek. Zbytek polevy můžete použít třeba na kokosky nebo pusinky.

Skladování: v lednici

Trvanlivost: asi tak týden. Cukr vajíčka zakonzervuje, takže alespoň týden by měla vydržet bez problémů. Musí ale být v uzavřeném obalu aby neztvrdla.