Žaludová mouka a vlastně recepty ze žaludů už upadly do zapomnění. Dříve se v České republice žaludy jedli ve velkém, protože byly zadarmo (hlavně v předválečném období). Ve světě už se také moc nepoužívají, ale pár receptů, když budete dobře hledat najdete. Já jsem na využití žaludů v kuchyni narazila při sledování mého oblíbeného seriálu Živí mrtví, kdy jedna z hlavních postav pekla sušenky ze žaludů a řepy. Vypadaly nádherně a tak jsem se pustila do hledání. Receptů je opravdu pomálu, ale když jsem se dočetla, že mouka se používá stejně jako kaštanová a jak se vyrábí nebyly už recepty třeba. Stačí s ní nahradit část hladké mouky nebo v případě bezlepkových receptů použít jen mouku žaludovou.

 Mouka ze žaludů je totiž bezlepková a protože jsou  mouky bez lepku většinou dost drahé, je úžasné, že si jí můžete vyrobit zadarmo. Dokonce má tak vysokou výživovou hodnotu, že spolu s kaštanovou patří mezi nezdravější mouky. Stačí dojít do lesa a nasbírat s dětmi kolik žaludů jen chcete. Takhle si můžete mouky vyrobit kolik kilo unesete a udělat si zásobu až do léta. Dřív jsme chodily do lesa na houby, ale úlovek většinou nebyl nic moc. Teď už ale chodíme do lesa hlavně na žaludy a vždycky si přineseme bohatý úlovek 😊.

Pokud si říkáte, že musí být těžké mouku ze žaludů vyrobit – odpovím vám že není. Vyrábí se stejně jako mouka kaštanová jen je nutné žaludy namočit do vody a několikrát propláchnout. Syrové kaštany (hlavně ty větší) jsou dost hořké, ale díky vodě z nich tu hořkou chuť dostanete. Žaludovou mouku můžete použít na vaření, pečení, do sladkých i slaných jídel. Využití je velké, ale musí projít tepelnou úpravou. Není tedy vhodná do raw kuchyně nebo do smoothies.

První jsem pekla dvojbarevné sušenky a hned je donesla ochutnat celé rodině. Byla jsem z chuti nadšená a tak jsem chtěla vědět jestli mají stejný názor. Všem moc chutnaly a to i včetně mého malého synovce u kterého jsem čekala dost negativní reakci. Žaludy po upečení chutnají jako oříšky nebo jako kaštany? Ochutnejte a uvidíte. Mouky můžete mít zadarmo kolik jen chcete. No a když si představím, že kaštanová mouka stojí okolo 400 korun za kilo nechci si ani domýšlet za kolik by prodávali mouku žaludovou.

 Je to návrat k našim kořenům a jsem moc ráda, že jsem objevila tuto skrytou pochoutku, která už upadla v zapomnění. Vše ze žaludů je tak dobré a chutné (a levné). Pojďme oživit tuto vzpomínku a ochutnejme to co jedli naši předci😊. Připravte se na žaludové vánoční cukroví, sušenky, chléb a spoustu dalších dobrot.

Suroviny

  • Žaludy (klasické žaludy, normální žaludy  jak vidíte na fotce😊)*

* sbírejte v lese ty které už spadly na zem. Nesbírejte žaludy s dírkou ani plesnivé. Také je dobré vybrat si místo dále od silnice.

Příprava

KROK 1: PROBRÁNÍ

Žaludy nejdříve proberte. Ty, kde je dírka jsou špatné a můžete je vyhodit. Znamená to, že je v nich nějaká potvůrka. Také vyhoďte všechny plesnivé žaludy.

KROK 2: LOUPÁNÍ

Čerstvě natrhané žaludy se loupou hůře, ideální je nechat je třeba týden v chodbě nebo na jiném chladném místě. Slupka trochu změkne a loupání bude lehčí. Pokud nechcete čekat, můžete je oloupat tak, že je naříznete nožem a oloupete nebo je praskněte prsty. Zkusit můžete i louskáček na ořechy, já jsem ho po ruce neměla tak nevím, jak to s ním půjde.

Žaludy pak ještě rozkrojím na půl abych viděla případně červíky nebo že je žalud špatný (je černý nebo plesnivý).

KROK 3: UMYTÍ

Když máte žaludy přebrané a vyloupané dejte je do mísy s teplou vodou a dobře promyjte. Vodu vylijte a ještě párkrát zopakujte.

KROK 4: KRÁJENÍ

Nyní žaludy pokrájejte nadrobno. Ne na úplný prášek, ale na malé kousky (viz foto).

KROK 5: VAŘENÍ

Pokrájené kaštany zalijte vodou, aby byly ponořené.  Přiveďte k varu a vařte 15 minut. Občas promíchejte jinak se žaludy mohou přichytit ke dnu. Když jsou kaštany uvařené přeceďte je a dobře propláchněte pod studenou vodou. Proplachujte je, dokud nepoteče průhledná čistá voda.

KROK 6: NAMÁČENÍ (ZBAVTE SE HOŘKÉ CHUTI)

Žaludy ponořte do studené vody a nechte 30 minut namočit. Po 30 minutách vodu slijte a žaludy dobře propláchněte pod studenou vodou. Žaludy mají přirozeně hořkou chuť kvůli obsahu taninů. Díky opakovanému namáčení a proplachování je hořké chuti zbavíte. Zůstanou vám jen chutné sladké žaludy. Namáčení a propláchnutí opakujte 5-6 krát nebo pokud by voda ve které byly žaludy namočené byla hořká i vícekrát.

KROK 7: SUŠENÍ

Žaludy je nyní potřeba usušit. Použít můžete sušičku, troubu na nízkou teplotu nebo je nechat uschnout na vzduchu (ideálně na topení). V troubě zvolte nejnižší teplotu a sušte je dokud nebudou suché.

KROK 8: UMELTE SI MOUKU

Když jsou žaludy suché zbývá už jen poslední krok a to je namletí. Dejte je do mixéru nebo robota a pokračujte v mixování až z nich bude jemný prášek. Pokud je mouka dost slepená znamená to, že byly ještě mokré. Stačí ale když mouku dosušíte a mixování zopakujete až budou žaludy suché.

Mouku prosijte a jestli vám něco zůstalo v sítu rozmixujte (jen obsah sítka).

 

Použití: do sušenek, pečiva, palačinek, lívanců, koláčů, buchet…Sledujte tuto stránku, kde budou postupně přibývat recept ze žaludové mouky. Zatím zde najdete dva recepty na žaludové sušenky. Jinak můžete v receptech nahradit 20-50% mouky hladké za mouku žaludovou.

 V případě dotazů pište a já vám je ráda zodpovím 🙂 

                                                                                                                                                                                                            Skladování: při pokojové teplotě v uzavřené nádobě

Trvanlivost: několik měsíců