Jeden z nejjednodušších koláčů, co jsem kdy dělala. Budete potřebovat jen dvě suroviny: čokoládu a listové těsto. No a taky vajíčko na potření, pokud chcete, aby měl koláč krásně hnědou barvu. V obchodě mě vždycky mrzelo jak je sladké pečivo ošizené o náplň. Většinou to byla vzduchová kapsa a uvnitř lžička náplně. Tenhle koláč ale obsahuje celou čokoládu což z něj dělá ten nejčokoládovatější koláč co jsem kdy jedla. Nejlépe chutná ještě teplý, tedy dokud je čokoláda tekuté. Je to jako jíst koláč a k tomu upíjet hrnek horké čokolády v jednom. Na přípravu vám bude stačit jen pár minut čímž se řadí mezi super rychlé recepty
Surovin
- 200-250g listového těsta
- 100g mléčné nebo hořké čokolády
- 1 vejce na potření (stačí i žloutek)
*v případě mraženého listového těsta nechte těsto nejdříve zcela rozmrazit.
Příprava
- Listové těsto vyválejte na moukou podsypaném válu nebo rovnou na pečícím papíru (ten také posypte moukou). Budete potřebovat obdélník široký jako tři čokolády vedle sebe a o kousek vyšší než je čokoláda.
- Teď už to bude opravdu snadné. Celou čokoládu položte doprostřed čokolády.
- Kraje nakrájejte na proužky. Já jsem je dělala našikmo aby při pletení vytvořily vzhled copu, ale klidně je můžete udělat rovné.
- Kousek těst který přečuhuje nad horní i spodní část čokolády přehněte přes čokoládu aby nevytekla.
- Nyní začněte čokoládu zakrývat. Střídavě dávejte levý a přes něj pravý proužek těstě. Pokračujte dokud všechny nespotřebujte.
- Nakonec koláč potřete rozšlehaným vajíčkem nebo žloutkem smíchaným se lžící mléka.
- Koláč můžete posypat ořechy nebo ho nechat jen tak jak je.
- Pečte na 190 stupňů na středním roštu dozlatova. Bude to otázka 10-15 minut, ale záleží na troubě.
- Koláč nechte před servírováním krátce vychladnout (čokoláda je opravdu vařící). Podávejte teplý nebo studené. Můj favorit je teplý koláč, protože ta rozteklá čokoláda uvnitř je naprosto luxusní 😊
Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě
Trvanlivost: několik dní (ale pochybuju, že to koláč přežije déle než pár hodin) 😀