Jeden z nejjednodušších koláčů, co jsem kdy dělala. Budete potřebovat jen dvě suroviny: čokoládu a listové těsto. No a taky vajíčko na potření, pokud chcete, aby měl koláč krásně hnědou barvu. V obchodě mě vždycky mrzelo jak je sladké pečivo ošizené o náplň. Většinou to byla vzduchová kapsa a uvnitř lžička náplně. Tenhle koláč ale obsahuje celou čokoládu což z něj dělá ten nejčokoládovatější koláč co jsem kdy jedla. Nejlépe chutná ještě teplý, tedy dokud je čokoláda tekuté. Je to jako jíst koláč a k tomu upíjet hrnek horké čokolády v jednom. Na přípravu vám bude stačit jen pár minut čímž se řadí mezi super rychlé recepty

Surovin

  • 200-250g listového těsta
  • 100g mléčné nebo hořké čokolády
  • 1 vejce na potření (stačí i žloutek)

*v případě mraženého listového těsta nechte těsto nejdříve zcela rozmrazit.

 

Příprava

  1. Listové těsto vyválejte na moukou podsypaném válu nebo rovnou na pečícím papíru (ten také posypte moukou). Budete potřebovat obdélník široký jako tři čokolády vedle sebe a o kousek vyšší než je čokoláda.
  2. Teď už to bude opravdu snadné. Celou čokoládu položte doprostřed čokolády.
  3. Kraje nakrájejte na proužky. Já jsem je dělala našikmo aby při pletení vytvořily vzhled copu, ale klidně je můžete udělat rovné.
  4. Kousek těst který přečuhuje nad horní i spodní část čokolády přehněte přes čokoládu aby nevytekla.
  5. Nyní začněte čokoládu zakrývat. Střídavě dávejte levý a přes něj pravý proužek těstě. Pokračujte dokud všechny nespotřebujte.
  6. Nakonec koláč potřete rozšlehaným vajíčkem nebo žloutkem smíchaným se lžící mléka.
  7. Koláč můžete posypat ořechy nebo ho nechat jen tak jak je.
  8. Pečte na 190 stupňů na středním roštu dozlatova. Bude to otázka 10-15 minut, ale záleží na troubě.
  9. Koláč nechte před servírováním krátce vychladnout (čokoláda je opravdu vařící). Podávejte teplý nebo studené. Můj favorit je teplý koláč, protože ta rozteklá čokoláda uvnitř je naprosto luxusní 😊

 

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě

Trvanlivost: několik dní (ale pochybuju, že to koláč přežije déle než pár hodin) 😀