Hledáte recept na zdravou snídani nebo svačinu? Tak to jste na správné adrese. Dnes mám pro vás recept na sendvič s avokádem, který se hodí ke snídani, svačině nebo i jako lehký oběd či večeře. Sendvič je složený z celozrnného chleba, avokáda, okurky, salátu a čerstvého sýra. Nikdy jsem nebyla na slané snídaně, ale tenhle sendvič si kupodivu dám ráda i ke snídani. Avokádo je plné zdravých tuků, celozrnný chléb zase obsahuje vlákninu…zkrátka je to moc zdravé. Poslední půl rok na avokádu ujíždím a stále mě nepřestává překvapovat co všechno se z něj dá udělat. Sendviče, brownies, sušenky, puding, guacamole, pomazánky…je toho tolik, že nevím co dřív vyzkoušet 😊.

Surovin

  • 2 plátky celozrnného toastového chleba
  • Půlka avokáda
  • Čtvrtka okurky
  • 1-2 listy salátu (já jsem použila římský)
  • 1 lžíce neochuceného žervé, čerstvého sýra, pomazánkového másla nebo sýru Cottage
  • Sůl, pepř podle chuti

Příprava

  1. Jeden celozrnný chléb namažte čerstvým sýrem, žervé, cottagem, lučinou nebo pomazánkovým máslem. Druhý plátek chleba nechte stranou na zakrytí sendviče.
  2. Salát trochu pokrájejte nebo pokud vám to více vyhovuje nechte list vcelku. Okurku nakrájejte na kolečka .
  3. Avokádo rozřízněte na půl a odstraňte pecku tak, že do ní zaseknete nůž a pootočením jí vyndáte. Pomocí lžíce zajeďte pod avokádo a vydloubněte ho ze slupky. Půlku si schovejte na později a druhou půlku nakrájejte na silnější plátky. Důležité je, aby bylo avokádo zralé, jinak bude velice hořké a tvrdé. Zralé avokádo poznáte tak, že když ho prstem zmáčknete zůstane po prstu důlek, který nezmizí. Rady jak nechat dozrát nezralé avokádo nebo jak ho skladovat najdete pod receptem.
  4. Teď už jen zbývá složit si svůj sendvič: Na namazaný chleba dejte salát, okurku a na to avokádo. Sendvič ještě můžete posolit a přidat trochu pepře.
  5. Na závěr použijte zbylý plátek chleba na zakrytí sendviče.

 

Skladování avokáda: avokáda skladujte při pokojové teplotě

Jak urychlit zrání avokáda? Pokud jste v obchodě koupily tvrdé nezralé avokádo bude nejlepší ho zabalit do papíru a nechat několik dní při pokojové teplotě dozrát. V lednici by avokádo nedozrálo vůbec a při pokojové teplotě by nezabalené sice uzrálo, ale na povrchu by mohlo být zkažené.  Zrání avokáda může trvat několik dnů až týden, chce to kontrolovat. V některých obchodech už ale konečně začaly prodávat zralá avokáda a tak si tento postup můžete ušetřit a rovnou ho použít