Polévka nebo guláš podávaný v chlebu je něco, co jsem vždycky chtěla ochutnat. Splnilo se mi to až nedávno, když jsem si na toto jídlo vzpomněla. Na chlebové misky jsem použila recept na chleba, který doma pečeme, ale pak jsem si je ještě zopakovala s celozrnnou moukou. Vyberte si, co vám více chutná, na stránkách najdete obě varianty. Misky můžete naplnit třeba buřtgulášem, gulášem, cibulačkou nebo jinou polévkou či omáčkou ke které se hodí chléb.
Suroviny
Na 2 misky budete potřebovat:
- 500g hladké mouky
- 380ml teplé vody
- 1 sušené droždí
- 1 lžíce oleje
- 1/2 lžíce chia semínek
- 1 lžička cukru
- 1 a 1/4 lžičky soli
Příprava
- Vlažnou vodu o teplotě asi 45 stupňů smíchejte se sušeným droždím a cukrem. Nechte 10 minut stát, aby vzešel kvásek.
- Přidejte mouku, chia semínka, olej a sůl.
- Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujte pružné těsto. Trvá to asi 5 minut, než bude těsto dobře propracované.
- Zakryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout na teplém místě.
- Znovu propracujte, vytvořte 2 kulaté bochánky které položíte na pečící papír. Raději použijte dva plechy abyste neriskovaly slepení misek. Chlebové misky nechte dalších 30 minut kynout.
- Pečte v předehřáté troubě na 220 stupňů po dobu 25-30 minut. K pečení používám spodní část trouby. Když jsem dávala výše vršek byl připálený. Špejle po vytažení musí být suchá, jinak není těsto upečené.
Použití: na upečeném chlebu po vychladnutí naznačte nožem kruh. Nožem odřízněte tuto část, bude sloužit jako poklička nebo jí můžete dát k na talíř k přikusování. Lžící vydlabejte vnitřek chleba, aby z něj vznikla miska. Vnitřek chleba dejte také na talíř abyste si ho mohly při jídle brát. Záleží na vás jako moc chleba vydlabete: někdo má rád úplně vydlabaný chléb, aby si mohl vydlabanou část přikusovat k jídlu nebo můžete vydlabat jen trochu aby ses vám chleba namočil omáčkou nebo polévkou.
Chlebovou misku naplňte omáčkou nebo polévkou (buřtguláš, guláš, česnečka, cibulačka…)
Skladování: při pokojové teplotě
Trvanlivost: 3 dny